Mnogi parovi širom sveta susreću se sa dilemom iz naslova koja im zadaje slatke muke i malu glavobolju – na kojoj ruci se nosi taj čuveni simbol naše ljubavi? Dijamantsko vereničko prstenje deo je svadbenih rituala već hiljadama godina, rasprostranjeno u kulturama širom sveta. Postali su univerzalno prepoznati kao opredmećenje obećanja, pobožnosti i večne ljubavi - jer dijamant je jedna od retkih stvari na planeti Zemlji koja traje zauvek. Baš kao i vaša ljubav.

Čuveno pitanje ,,Da li hoćeš da se udaš za mene?'' propraćeno je leptirićima u stomaku, rumenosti u obrazima i treperavim glasom. Uz svu tremu i uzbuđenje, mladić ima još jedan zadatak pred sobom – ,,položiti'' prsten na pravu ruku i prst.


Tradicije nošenja vereničkog prstena u različitim kulturama


U mnogim zapadnim zemljama, tradicija nošenja vereničkog prstena na četvrtom prstu leve ruke vodi poreklo još od starih Rimljana. Kao pravi romantici, Rimljani su verovali da od ovog prsta ide vena koja teče direktno do srca, poznata kao Vena Amoris, što znači "vena ljubavi". Kako je srce epicentar naših emocija, ovaj prst se smatrao najboljim mestom na kojem ćete sa ponosom istaći svoj verenički prsten – koji glasno poručuje svetu - ,,moje srce je zauzeto''.

Nošenje vereničkog prstena na levoj ruci nije globalna tradicija. U Rusiji, Nemačkoj, Norveškoj i Indiji, vereničko prstenje nosi se na desnoj ruci. U ovim kulturama, leva ruka smatra se grešnom i nesrećnom. Naime, ovo verovanje vezuje se za latinsku reč ,,sinister'' koja označava levo i u slobodnom prevodu nosi negativne kontacije. Sa druge strane, latinska reč dexter, označava desno, ali i vrednosti poput spretnost, veština, spremnost i oštroumnost. Zato se verenički prsten u ovim zemljama tradicionalno nosi na desnom domalom prstu. Ovo je praksa koja se poštuje u mnogim pravoslavnim zemljama, pa i u Srbiji.


Običaji na drugoj strani sveta

U Švedskoj i Čileu, vereničko prstenje nose i muškarci, ne samo žene. U Čileu se ovo prstenje nosi na desnoj ruci do braka, kada se prebacuju na levu ruku. Nije samo vereničko prstenje razmenjeno kao znak predstojeće svadbene ceremonije. U Kini se tradicionalno razmenjuje novac i druga roba umesto vereničkog prstenja.

U Severnoj Keniji, ratnici Samburu nose ukrasene perle oko vrata, sa određenim bojama koje se koriste za označavanje budućih mladenaca. Impresivno, zar ne? Verenički prsten je više od komada prelepog nakita! On je obećanje, zavet, uvod u novo životno poglavlje. Bez početka i kraja, krug kao oblik venčanog prstena smatra se simbolom večnosti, zajedničke sudbine i posvećenosti. Od danas do uvek, i posle uvek. Ima li jače sile na svetu od vaše ljubavi? Ako ste uspeli da pronađete onu osobu uz koju osećate mir i stabilnost, želju da delite sve životne trenutke i izazove, mi vam od srca čestitamo.

Šta se dešava sa vereničkim prstenom na dan venčanja?


Ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje – u pitanju je stvar ličnog izbora mlade. Neke žene se odlučuju da burmu stave preko vereničkog prstena desne ruke. Sa druge strane, ima onih koje se, iz praktičnih razloga verenički prsten prebacuju na domali prst leve ruke, a burmu zadržavaju na levoj ruci. Kako god da odlučite, važno je da pratite svoje osećaje i ne robujete starim navikama.

Dragi muškarci, znamo da je odabir pravog vereničkog prstena velika životna misija. Na tom putu, potreban vam je siguran i pouzdan savetnik, osoba od poverenja i iskustva. Naši juveliri i prodavci su uvek tu za vas. U našoj bogatoj kolekciji vereničkog prstenja sigurni smo da ćete pronaći onaj na koji će izabranica vašeg srca izgovoriti najslađe – DA!


Pogledajte sledeći članak

Podeli sa prijateljima