Želite da kupite novu ogrlicu, ali ne znate koja dužina vam najviše odgovara? Ogrlice mogu u potpunosti transformisati vaš izgled – zato je važno da ih pažljivo birate. Naravno, pri odabiru ogrlice treba uzeti u obzir vaš stil, oblik lica, kao i ton kože. Naime, osobe sa ovalnim licima mogu nositi ogrlice u različitim dužinama: od najkraće do najduže. Sa druge strane, osobe sa okruglim oblikom lica bi trebalo da nose duže ogrlice koje će vizualno izdužiti lice, dok bi kratke ogrlice poput choker-a trebalo izbegavati. Za one dame koje krasi srcoliki oblik lica preporučuju se kratke ogrlice, uz vrat koje će akcentovanti ukupni izgled. 

Kako je ogrlica nakit koji ćete sa zadovoljstvom nositi, gotovo svakodnevno, uzmite u obzir i vaš stil i oblik tela. Ako imate bujne grudi, birajte nakit koji pada 8-11 cm ispod linije vrata (što znači da je njegova dužina 46-51 cm). Dame sa manjim poprsjem mogu da nose i kraće i duže modele ogrlica. Uz odeću sa okruglim izrezom uz vrat, nosite kratke ogrlice, a uz duboke, ovalne izreze, duže lančiće sa priveskom. One dame koje preferiraju bluze sa klasičnim V izrezom bi trebalo da kombinuju glomazne ili ogrlice sa priveskom. Uz dublji V izrez, odaberite tanju, dužu ogrlicu. Asimetričan izrez oko vrata zahteva glomazniji i duži lanac ili ogrlicu. Sa haljinama bez bratela, nose se kratke višestruke niske od bisera ili (polu)dragog kamena, a uz čamac izrez stavite duge, tanke zlatne ogrlice. Kratke ogrlice koje su poznate po imenu choker su bile jako popularne u viktorijansko doba. One obavijaju vrat, poput vrpce, naglašavajući ovaj senzualni deo ženskog tela. Danas se ove ogrlice izrađuju od zlata, srebra, ukrašavaju se dijamantima i drugim dragim kamenjem. Nose se na različite načine, nekad se ređa više njih tako da pokriju ceo vrat, a u poslednje vreme su popularne decentne ogrlice uz vrat koje se mogu upariti sa minđušama i prstenjem od istog materijala. Ogrlice u ,,položaju kragne’’ su dužine 40 cm i najčešće se nose ispod kragne košulje. Jako dobro se kombinuju uz klasičan ili poslovni outfit. Princeza model ogrlica dužine je 46 cm, često imaju neki privezak i padaju do gornjeg dela grudi. Matine ogrlice idu do polovine ili sredine grudi, i najčešće se nose uz romantične haljine ili ležerno letnje odelo od lana. Neke dame vole da ih kombinuju sa adekvatnim priveskom koji će dodatno apostrofirati dizajn ogrlice. Opera ogrlice su dužine 76cm, padaju ispod grudi i upotpunjuju svečani izgled. Kako im i samo ime kaže pogodne su za odlazak u pozorište i operu. Takođe, mogu da daju iluziju V izreza i lepo stoje damama sa naglašenim grudima. I za kraj – predstavljamo vam lariet ogrlice – izuzetno dugačke – do 84 cm pa se mogu čak dva puta obmotati oko vrata. Izrađuju se bez kopče pa ih zato još nazivaju užetom.

Ogrlice su izraz vašeg karaktera i kreativnosti, zato se igrajte, eksperimentišite I pronađite onaj model koji vam savršeno odgovara. Kada odlučite šta ćete obući, samo se uverite da dužina ogrlice koju odaberete doprinosi celokupnom izgledu i poboljšava vaš izgled. Posetite zlataru Spenderella u Beogradu (Nušićeva 7a) i pronađite vašu novu omiljenu ogrlicu od žutog, belog ili pink zlata, ukrašenu dijamantima, rubinima, smaragdima ili drugim kamenom po izboru. Dobro nam došli!

Pogledajte sledeći članak

Podeli sa prijateljima