Bilo da kupujete nakit za voljenu osobu ili tražite novu ogrlicu ili narukvicu za sebe, izbor se često svodi na zlato ili srebro. Pitate se da li da nosite zlatni ili srebrni nakit na osnovu vaše kože ili boje očiju? Čuli ste za 'pravila' kojih se treba pridržavati pri odabiru boja nakita, ali niste sigurni kako izabrati? U nastavku teksta predstavićemo vam savete koji će vam pomoći pri odabiru adekvatnog nakita.

20.01.2023.
Nošenje nakita u zlatnoj i srebrnoj boji je tema o kojoj se dugo raspravljalo i postoji mnogo zabune oko toga koji plemeniti metal odabrati da odgovara vama, vašem budžetu i vašem stilu i karakteru.  Juveliri zlatare Spenderella u Beogradu su tu da vam pomognu da shvatite koje boje plemenitog metala će odgovarati vama (ili primaocu poklona) kako biste doneli pravu odluku. 

Koja boja nakita odgovara vašem tenu?

Pre kupovine nakita, preporučujemo vam da odredite ton kože u čemu će vam pomoći zglob. Osobe svetlijeg tena imaju plavičaste vene na koži, dok osobe sa toplijim tenom imaju vene zelenkaste boje. Ako imate ,,hladni’’ ton kože – nakit od srebra, belog zlata i platine savršeno će vam odgovarati. Ženama sa toplijem tenom kože preporučuje se žuto zlato. Naravno, ovih smernica se ne treba striktno držati, već ih pre svatiti kao preporuke. 
Nakit od pink zlata pristaje dobro na većini ljudi i može lepo upotpuniti vašu kolekciju nakita. Možete se opredeliti za ove decentne minđuše od roze zlata, ukrašene ametistom i brilijantima ili možda za ovaj privezak modernog dizajna koji će se savršeno uklopiti u sve životne prilike.Ne zaboravite da nakit od dragog kamenja takođe može dodati niz različitih boja (i sjaj!) vašoj kolekciji nakita. Rubin, kamen strasti i ljubavi, je jedan od najomiljenijih dragih kamenja među damama svih generacija i savršeno se slaže sa crvenokosim damama. Nakit ukrašen smaragom i safirima je bio posebno tražen u godini za nama – i po mnogima to su jedni od najlepših dragulja.  Ako birate nakit za poklon i niste sigurni koju boju da odaberete, odlična je ideja da pripazite koje boje osoba kojoj je poklon namenjen obično nosi. U zlatari Spenderella u Beogradu pronaći ćete veliki izbor nakita koji će se savršeno uklopiti u vaš budžet i preferencije.

Trajnost i cena 

Kod izbora nakita, treba uzeti u obzir i trajnost i cenu nakita. Srebrni nakit je dobar izbor za one koji imaju ograničeni budžet. Kako bi sačuvali lepotu i dugovečnost srebrnog nakita – važno je da ga negujete i čuvate od preteranog izlaganja hemikalijama. Sa druge strane – zlatan nakit je skuplji, ali i dugovečniji. Na njegovu trajnost utiče odnos zlata ili srebra – tj. njihovih legura u određenom komadu nakita.Sav nakit napravljen od pravog zlata ili srebra treba da ima oznake koje vam govore da je komad nakita napravljen u potpunosti od zlata ili srebra. Srebro će biti označeno sa brojem "925". Zlatni nakit će biti obeležen karatima, kao što je 585,750, 14k ili18k.. Bez obzira da li se odlučite za zlatni ili srebrni nakit, morate ga redovno čistiti. Čuvajte nakit na suvom mestu, na stalnim temperaturama, u svojoj omiljenoj kuticiji za nakit. 

Na kraju krajeva, da li se odlučite da nosite zlatni ili srebrninakit, trebalo bi da zavisi od ličnih preferencija, vašeg osećaja za estetiku i budžeta. Odvojite malo vremena da eksperimentišete sa različitim bojama metala, različitim dragim kamenjem i mešanjem i usklađivanjem različitih stilova i boja u svom nakitu da biste videli šta vam odgovara. Želimo vam da budete samo svoje, pa je naš glavni savet: izaberite onaj komad nakita koji čini da se osećate dobro u svojoj koži. Posetite zlataru Spenderella u Beogradu (Nušićeva 7a, pored Muzeja Iluzija) i izaberite svoju novu ogrlicu, narukvicu ili prsten koji ćete sa ponosom nositi.