Kako se svet ponovo vraća u svoje okvire, mi se vraćamo našim planovima i ispunjenju najvećih životnih želja. Jedna od njih je i san o venčanju. A gde je i taj važan dan – tu su i burme: simbol vezivanja, večne ljubavi i poštovanja. U narednom tekstu pomoći ćemo vam da izaberete ovaj najvažniji predmet koji ćete nositi tokom čitavog života.

08.05.2021.
Kratki istorijat burmi Snažne koliko i reč ,,DA'' – burme su onaj zlatni predmet koji simboliše vašu čvrstu vezu, zajednicu u kojoj prihvatate jedno drugo – sa svim svojim vrlinama i manama. Kao i kod svakog narodnog rituala, i burme sadrže bogatstvo priča i rituala. Kako je sve počelo? Naime, devojkama se prilikom prošnje i ugovaranja braka poklanjao prsten, izrađen od različitih materijala, u zavisnosti od materijalnog statusa prosca. Sa druge strane, muškarci su oduvek nosili prstenje kao simbol moći ili vladarskog statusa. I dalje se ne zna kada su ljudi tačno počeli da nose venčano prstenje - burme. Negde je to već slučaj u 19. veku, a kao masovnija pojava nakon Drugog svetskog rata, s napretkom industrije i s povećanjem kupovne moći. Stotinama godina kasnije, burme se izrađuju od različitih materijala i u različitim oblicima. Danas su u ponudi: burme od belog zlata, burme od žutog zlata, burme od pink zlata kao i burme od kombinovanog materijala. Tu su još i različite kombinacije materijala koje doprinose lepoti izrade poput burmi u kombinaciji belog i pink zlata, burme u kombinaciji belog i žutog zlata, burme u tri boje zlata, burme sa dijamantima, burme sa keramikom, kao i burme sa dragim kamenjem. Izbora je puno, ali juveliri zlatare Spenderella su tu da vam pomognu u donošenju prave odluke.

Kako izabrati prave burme?

S obzirom da su burme onaj komad nakita koji se nosi večno, posvećujemo mu posebnu pažnju i mnogo vremena. Prilikom kupovine burmi uzmite u obzir vaš lični stil, način života i naravno – veličinu i oblik prstiju. U ponudi zlatare Spenderella 1300 modela od zlata koji u finalnoj obradi i spoju imaju različite estetske domete. U nastavku vam predstavljamo neke od najčešćih kombinacija materijala u izradi burmi.

Burme od žutog zlata

Tradicionalni tipovi najčešće biraju burme od žutog zlata koje odgovaraju različitim stilovima i generacijama. Pošto je 22k zlato previše mekano za svakodnevno nošenje, preporuka je da se biraju burme izrađene od 18k ili 14k žutog zlata. Zašto? Zato što 18k zlato, pored ovog plemenitog metala, sadrži i čvršće metale koji su idealni za svakodnevne izazove. Dakle – burme u 14k zlatu i burme u 18k zlatu bi trebalo da budu prvi izbor prilikom kupovine burmi.

Burme sa dijamantima

Burme sa dijamantima posebno su popularne i predstavljaju poslednji trend među mladencima. Mogu biti izrađene od pink, žutog ili belog zlata – u zavisnosti od ličnih preferencija. Dijamanti kao final touch – su onaj detalj koji pravi razliku! Na vama je samo da kažete – ,,da''.

Burme od belog zlata

Nakit od belog zlata sve je češća alternativa žutom zlatu, zbog svoje elegancije i ,,šik'' efekta. Kvalitet ovog plemenitog metala je izuzetno visok, a bela boja pogodna je za kombinovanje sa različitim stilovima, zbog svoje neutralnosti i jednostavnosti. Da li vam je sada lakše da donesete odluku?

Burme od pink zlata

Roze, volim te, roze. Primetili smo da je roze boja posebno aktuelna kod mlađih parova koji prkose ,,standardima'' i žele nešto drugačije. Neki kažu da je ovo boja ,,mileninals’’ generacije, ali mi kažemo da je to nijansa koju biraju nežne, romantične i prefinjene duše. Posetite nas, izaberite jedan od 1300 modela i uverite se u lepotu burmi od pink zlata.

Burme od kombinovanog materijala

Navedeni materijali i nijanse zlata se mogu kombinovati prema vašem ukusu i željama. Najčešće se mešaju legure belog i pink zlata, žutog i belog, kao i sve tri boje. I to nije sve! Za dodatnu blistavost vašeg predmeta ljubavi predlažemo vam da burme ukrasite cirkonima, dijamantima i drugim dragim kamenjem. Na taj način vaša ljubavna bajka dobija svoj potpuni oblik. Za one najhrabrije pripremili smo i burme sa keramikom – na vama je samo da izaberite omiljeni model i oblik i kombinujte ga sa keramikom u omiljenoj boji. Rezultat je očaravajući!

Da li vaša i njegova burma treba da bude ista?

Apsolutno ne! Možete birati burme koje se podudaraju po obliku (anatomske, ravne, oble ili konkavne burme), a razlikuju se po materijalu i završnoj obradi. Naravno, preporuka je da burme ne odudaraju previše – neka se dopunjuju i komuniciraju kao harmonična celina.

Ukoliko se, ipak, pridržavate tradicije – onda ćete birati identične burme koje simbolišu vaše zajedničko putovanje. Pri odabiru burmi, mnogi razmišljaju i o tome kako će se one uklopiti sa vereničkim prstenjem što može zadati dodatne ,,glavobolje''. Međutim, sve su to slatke ,,muke''!

Koliko ranije treba da se poruče burme?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje iskrsne u glavama mladenaca. Kao i ostale stvari, i burme treba planirati na vreme. Ukoliko ste se opredelili za burme ručni rad – one koje se izrađuju prema vašim idejama – važno je da zlatarima date dovoljno vremena da vaše snove pretvore u realnost. U svakom slučaju – izboru i kupovini burmi u zlatari Spenderella posvetite minimum dve nedelje-kako bi smo napravili burme iz snova! Pored fotografija i divnih priča – burme su ono jedino, pored vaše ljubavi, što ostaje celog života – zato ne štedite na njima, igrajte se i eksperimentišite prilikom kupovine. Posetite nas u Nušićevoj 11a i odaberite onaj komad koji će vas večno podsećati na najplemenitiju emociju: ljubav!