Većina devojaka mašta o trenutku kada će obući venčanicu i sa svojim dragim stati pred oltar. Ali ono što dolazi pre braka jeste veridba i verenički prsten. Ukoliko ste ispunili sve ove želje – čestitamo vam! Sigurni smo da simbol vaše ljubavi – verenički prsten – uvek nosite na ruci, ali postoje prilike u kojima je poželjno da ga skinete kako bi sačuvali njegovu lepotu i dugovečnost.

14.05.2021.
Kada se prvi put spominje verenički prsten? Veruje se da je prvi verenički prsten dobila Marija Burgundska još davne 1477.godine. Naime, rimski imperator Maksimilajan Prvi darovao je Mariji dijamantski prsten i time je zaprosio. Praksa darivanja dijamantskog prstena održala se i do današnjih dana. Priča kaže da je imperator Maksimilijan izabrao dijamant zbog njegove jačine, ali i lepote jer je na taj način želeo da pokaže Mariji koliko je jaka ali i lepa njihova ljubav. Takođe, veruje se da su dijamanti večni, što je još jedan razlog zašto se baš oni stavljaju na verenički prsten. U zlatari Spenderella pronaći ćete širok izbor najsavremenijih komada vereničkog prstenja po uzoru na komade sa dvorova.

Verenički prsten na dan venčanja

Da li treba nositi verenički prsten na dan venčanja? Odgovor je samo na vama. Prema savetima naših iskusnih juvelira, možete izabrati model burmi koji se savršeno uklapa sa vašim vereničkim prstenom. Na taj način rešićete dilemu i moći ćete da najvažnijeg dana u životu, nosite oba prstena koja nose neprocenljivu emotivnu vrednost. Juveliri zlatare Spenderella su tu da vam pomognu u izboru!

Verenički prsten i putovanja

Da li ćete nositi prsten na svom putovanju zavisi od toga kakvu destinaciju ste izabrali. U nekim prilikama, možda ćete se osećati sigurnije da ostavite vaš verenički prsten kod kuće – kako bi on ,,prošao'' neoštećen. To je najčešće slučaj kada ste se uputili u uzbudljiveavanture poput hajkinga ili penjanja na stene. Ukoliko ste se opredelili za duge peščane plaže i uživanje na suncu, zlatara Spenderella vam preporučuje da ga ipak skinete. Pesak i kreme za sunčanje mogu da oštetiti površinu vašeg prstena, a rizikujete i da ga izgubite dok plivate. U svakom slučaju, možete ga uvek odložiti u svoju kutijicu za nakit i da mirne glave krenete u susret novim avanturama.

Verenički prsten na spavanju

Ovo je još jedno popularno pitanje sa kojim se često susrećemo. Naša preporuka je da se nakit skida odmah nakon ulaska u dom, pre pranja ruku i ostalih rituala. A da li ćete skinuti vaš verenički prsten na spavanju zavisi od toga koji ste tip ,,spavalice''. Ako ste pomalo nemirni i često se okrećete u snu, pa se plašite da svojim prstenom ne zakačite nešto, onda je bolje da ga odložite pred počinak.

Verenički prsten i plivanje

Kada se uputite na bazen, najbolje bi bilo da skinete svoj verenički prsten. Isto važi i za burme. Hlor može negativno uticati na promenu boje i oblika kamena. Kada se tuširate ili odlazite u saunu - topla preporuka je da ne nosite vereničko prstenje. Naime, sapuni i drugi preparati za lepotu mogu izazvati nakupljanje nečistoća na zlatnim i dijamantskim površinama. A to ne želite, zar ne?

Verenički prsten i vežbanje

Šta raditi sa vereničkim prstenom tokom vežbanja? Ako ste ljubitelj kardio vežbi, trčanja ili alpskog skijanja – nema potrebe da skidate prsten. Sa druge strane, ako podižete tegove i vršite veliki pritisak na površinu prstena, najbolje bi bilo da ga skinete. Tegovi velike kilaže mogu izmeniti oblik vašeg vereničkog prstena.

Verenički prsten i trudnoća

Većini žena, tokom trudnoće, oteknu prsti – zbog čega im se verenički prsten ,,smanji''. Da bi izbegli ovu situaciju, preporučujemo vam da prsten odložite na sigurno mesto ili ga nosite kao privezak na ogrlici. Skidanjem prstena izbeći ćete stresne situacije oko potencijalnih otoka. Kada beba ugleda svetlost dana, prsten možete sigurno vratiti na svoje mesto. Znamo da je većina žena vezana za ovaj komad nakita, a nošenje prstena oko ogrlice je siguran način da on uvek bude pored vas.

Verenički prsten i kućni poslovi

Simbol ljubavi i posvećenosti, verenički prsten se prvo merka u izlogu zlatare da bi se posle promišljene odluke konačno našao na nežnoj ženskoj ruci. Zajednički život i brak podrazumeju mnogo kućnih poslova – čićenja, kuvanja, sređivanja bašte, a verenički prsten je u tim situacijama ponekad višak. Budite praktični i mislite na svoje dragocenosti – skinite prsten ukoliko ne želite da prljavština uđe u njegove pukotine i ošteti ga.

Kada ste izabrali verenički prsten, vreme je da se posvetite odabiru burmi. Istražite svet Spenderella burmi i izaberite neki od 1300 modela iz ponude zlatare Spenderella u Beogradu, birajte srcem. Naravno, verenički prsten, burme i drugi nakit je tu da vas podseti na važne životne trenutke i ispuni pozitivnim emocijama. Kao i drage osobe, nakit zahteva negu, održavanje i pažnju. Zato smo vam predstavili situacije u kojima je najbolje da skinete nakit kako bi on dugo zadržao svoj sjaj i lepotu. Ukoliko želite da se profesionalci posvete vašim omiljenim komadima, posetite zlataru Spenderella u Nušićevoj 7a u Beogradu, i naši juveliri će se potruditi da vašim miljenicima vrate stari sjaj kako biste ih ponovo sa ponosom nosili.