Od 12. do 14. septembra 2020. godine u Vićenci održan je jedan od najčuvenijih sajma zlatarstva i nakita ,,Vicenzaoro''. Kao i svake godine, sajam predstavlja mesto gde se susreću najčuveniji zlatari, profesionalci i menadžeri industrije kako bu razmenili znanja, iskustva i utvrdili nove trendove u dizajnu nakita.

17.09.2020.
Pod nazivom ,,Voices'' (,,Glasovi'') ovogodišnji sajam ,,Vicenzaoro'' okupio je više od 400 brendova, 100 govornika i preko 600 kompanija, što je impozantna brojka, ako se uzmu u obzir svetske (ne)prilike. Posetioci, iz čak 70 zemalja, imali su jedinstvenu priliku da uživaju u najluksuznijim komadima nakita kako proslavljenih dizajnera, tako i perspektivnih novih nada.

,,Voices'' je ovogodišnja tema sajma i kao što samo ime sugeriše u pitanju je događaj koji ,,daje glas'' industriji nakita i svim njenim protagnostima. Kroz izvanredne izložbene prostore (showrooms) predstavljaju se najnovija remek dela juvelirstva, inovativne tehnologije izrade i specifični materijali koji će dominirati na tržištu u narednim godinama. Bilo da ste juvelir početnik, ili iskusni zlatar sa dugogodišnjim iskustvom, Vićenca je ,,the place to be''. Sa druge strane, u vremenu pandemije, tema ,,Voices'' dobija i novi smisao. Osetiti fizičku prisutnost, saslušati drugog, doživeti lepotu iz prve ruke danas je značajnije nego ikada. Uprkos svim nestabilnostima koje je 2020. godina donela, ,,Voices'' nam sugeriše da se život nastavlja, pa tako i ljubav prema lepom, nakitu i naravno – prema sebi.

Ono što nam je posebno privuklo pažnju na ovogodišnjem sajmu je nakit modernog dizajna – krupne i veoma tanke minđuše od plementog metala, izrađene posebnom tehnikom laserskog sečenja. U pitanju je lagan, nenametljiv nakit, lak za nošenje i prilgodljiv različitim modnim stilovima. Ponovo smo se uverili da su juveliri zlatare ,,Spenderella'' u toku sa svim globalnim trendovima, i da po svojoj spretnosti, veštini i darovitosti pariraju velikanima zlatarske industrije.

Drago nam je što smo ove godine imali priliku da doživimo organizatorsku inovaciju - ,,virtualne sobe za kupovinu'' - mesta koja povezuju snabdevače, juvelire i velike kompanije. Na taj način pokazali smo da smo deo zajednice društveno-odgovornih kompanija koje se trude da, i u doba pandemije, posluju bezbedno i u skladu sa novim poslovnim i životnim okolnostima.

U posebnoj hali posvećenoj mladim dizajnerima moglo se uživati u vrhunskoj kreativnosti, eleganciji i inovaciji maštovitih pionira nakita. Jedva čekamo da vidimo ko će od njih biti novi William Frederick ili Scott Key– imena koja danas dominiraju svetkom pozornicom dizajnerskog nakita.

Na sajmu se govorilo i o sve važnijoj ulozi korala u svetu nakita. Od izbora boje, oblika do krajnje obrade – svaki korak je podjednako važan i dragocen. Na ovu temu razgovarali su Gaetano Cavalieri (predsednik CIBJO), Enzo Liverino (predsednik CIBJO koralne komisije), kao i Vicenzo Aucella pomoćni direktor svetske zlatarske konfederacije (CIBJO). Ovde smo pronašli puno inspiracije za neke nove komade nakita na kojima ćemo posvećeno raditi u narednom periodu.

Među bogatim edukativnim programom, izdvojila se radionica održana poslednjeg dana sajma na temu Gems: In black and white. Eminentni predavači, zlatari i marketinški stručnjaci govorili su o sve većoj popularnosti crnih dragulja u svetu juvelirstva. Predavanje je pružilo jedinstveni uvid u nastanak crnog dragog kamenja, njegovu tipologizaciju (safiri, dijamanti, biseri, spinel, oniks, itd), kao i načine obrade. Sa ponosom ističemo da smo ovaj trend već imprementirali u našoj kolekciji jesen/zima 2020. Modeli od crnog safira i crnog dijamanta, u kombinacijama sa belim, rozim i žutim zlatom su posebno impresivni i zadivljujući. Sigurni smo da će na rukama naših dama ove jeseni zasijati crni dragulj – jedinstveni modni must have. Ukoliko ste više za minđuše, ogrlice ili narukvice – u našoj zlatari pronaći ćete komade ukrašene crnim draguljima po uzoru na one viđene na sajmu ,,Vicenzaoro''.

Mi, u zlatari Spenderella, zahvalni smo što smo imali priliku da se susretnemo sa najvećim umovima juvelirskog sveta, upijemo nova znanja i obogatimo naš stvaralački svet. Biti deo ovako jedinstvene juvelirske manifestacije je privilegija i sa velikim nestrpljenjem iščekujemo ponovno otvaranje novog izdanja sajama. Do tada – uživajte u komadima nakita Spenderella juvelira čija je kreativnost i inovacija na svetskom nivou. Dobro nam došli!