Svaka žena posebna je na svoj način. Svaka neguje autentični stil, sisteme vrednosti, stavove, načine ophođenja. Nakit nam pomaže da na kreativan način ispoljimo sebe – svoj unutrašnji i spoljašnji svet. Verovali ili ne, izbor oblika dijamanta govori mnogo o vašem karakteru i ličnosti. U nastavku pročitajte naš vodič o oblicima dijamanta i pronađite onaj koji se najbolje ukalapa u vaš stil života i karakter.

11.09.2020.
U korenu reči dijamant je stara grčka reč – adamas – što znači nepobediv. I, zaista je tako – zbog svojih karakteristika i postojanosti – dijamant sa pravom nosi to ime. Dame širom sveta ih naprosto obožavaju – dijamanti su zagonetni, privlačni i nestvarno lepi, poput najsjajnijih zvezda na nebu. Pored estetske funkcije, veruje se da dijamanti poseduju i snažna energetska svojstva – unose samopouzdanje, snagu i vedrinu u život osobe koja ih nosi. Moćni i nežni u isto vreme – dijamanti su pravo remek delo prirode. Iako je okrugli dijamant – brilijant – jedna od najpopularnijih formi dijamanata – oni dolaze i u drugim oblicima, snažno prenoseći poruku o vama kao osobi. Ukoliko ste se pitali koja je razlika između dijamanata i brilijanata – tu smo da razrešimo sve dileme. Dijamant je ruda, prirodni mineral, dok termin brilijant označava način obrade i brušenja dijamanata. Ovaj izraz koristi se za dijamante okruglih oblika, obrušenih na 58 ravni (faseta), savršenih ugaonih proporcija koji dijamantu daju maksimalni saj i lepotu. Taj oblik sečenja dijamanta izmislio je Marsel Tolkovski 1919. godine, inženjer iz Belgije koji potiče iz porodice koja se bavila brušenjem dijamanata. Ovaj patent bio je deo njegove doktorske disertacije. Gospodin Marsel je ustanovio da ako se dijamant seče suviše plitko ili duboko, veći deo svetlosti pobegne i ne daje maksimalnu sjajnost dijamantu. Danas se brilijanti mogu brusiti na dva načina kao stari i novi šlif. Obe tehnike karakteriše rez od 57 ili 58 ravni (faseta), ali se njihov položaj i oblik razlikuju. Kod starog šlifa- dijamanti su sečeni radi očuvanja boje, dok novi šlif podrazumeva sečenje dijamanata radi postizanja maksimalnog sjaja. Kod novog šlifa – svetlost se bolje prelama, stvarajući ,,bling'' efekat u oku posmatrača.

Brilijant

U pitanju je tradicionalan i vanvremenski oblik koji se savršeno uklapa u različite modne stilove. Najpopularnija forma reza - brilijant - odlikuje se velikim sjajem i živahnošću – baš poput osoba koje ga nose. Najčešće se može videti na rukama elegantnih, klasičnih i konzervativnih dama. Savršen je za mladu koja neguje nenametljivu eleganciju i tradicionalnu romantiku. Brilijant govori da ste jedna velikodušna i brižna osoba koja nikada ne gubi iz vida ono što joj je najvažnije. Porodica i prijatelji su centar vašeg života.

Oblik jastuka

Oblik jastučića je kvadratno-pravougaoni rez sa zaobljenim uglovima i velikim fasetima koji pojačavaju sjaj kamena. Veruje se da ovaj oblik dijamanata biraju osobe koje svet doživljava kao snažne i sposobne, iako, na prvi pogled, mogu biti pomalo hladne i rezervisane. Međutim, duboko iza fasade, te osobe kriju svoju nežnu i romantičnu stranu. Sentimentalne su i pomalo nostalgične. Pažljive i odane kada je reč o prijateljstvu, ove osobe su uvek tu kada je potreban savet, podrška ili osmeh. Nije ni čudo što ih porede sa jastucima – predmetom koji nam pruža nežnu potporu i odmor onda kada nam je to najpotrebnije.

Četvrtast oblik (princeza rez)

Četvrtast oblik je još jedan dijamantski klasik, vanvremenske lepote koji i danas podjednako dobro pristaje modernim princezama. Najčešće ulepšava nezavisne i jake devojke koje se ne plaše da budu u centru pažnje. To su devojke velikog samopouzdanja koje magnetski privlače ljude. Kreativne su, strastvene i vrlo posvećene onome što rade. Ne plaše se da preuzmu rizik i da zakorače u susret onome što žele. To su devojke velikog unutrašnjeg sjaja koji se manifestuje kroz snažan četvrtast oblik dijamanta.

Srcoliki oblik

Da li volite da sanjarite i često zalutate u svet mašte? Kažu vam da ste idealista i ponekad previše sentimentalni? Onda je srcoliki oblik dijamata pravi izbor za vas. Neko srce nosi na rukavu – a vi na prstenu. Verujete svom unutrašnjem glasu, intuiciji i emocijama – i ne plašite se da ih pokažete. Intenzivne emocije su ono što vas čini jedinstvenom i snažnom – kao što je i sam dijamant.

Oblik kruške

Oblik kruške objedinjuje dve strane karaktera – spoj je suprotnosti - modernosti i tradicionalnosti. Dame koje se najčešće opredeljuju za ovaj oblik su pune života, snage i poleta! Uvek su spremne na sve što život pred njih donosi. Izrazito kreativne i intuitivne, ove dame neguju i svoju nežnu, saosećajnu stranu. Često su i velike avanturistkinje – radoznale i otvorene za nove izazove koji će obogatiti njihov svet. Pored otvorene i dinamične prirode, ove dame pokazuju i veliku odanost i strastvenost u intimnim odnosima.

Emerald i ašer rez

Za ovaj oblik dijamanata vezuje se jasnoća, dubina i elegancija – baš poput osoba koje ga nose. Emerald rez otkriva osobu koja je dobro povezana sa suštinom svog bića. Dubina ovog reza komunicira damu bogatog unutrašnjeg sveta. Najčešće ga biraju sofisticirane, snažne osobe koje ne prate trendove nego ih same kreiraju. Kroz istoriju, emerald oblik se često nalazio na rukama velikih ženskih lidera i vođa. I, Bijonse ga sa ponosom nosi!

Markiz oblik

Ovo je izuzetno smeo rez – zašiljeni krajevi ovog dijamanta, nalik trupu broda, predstavljaju spoj snage i vrhunske elegancije. Ovaj jedinstven ,,kroj'' dijamanta odličan je za osobe koje žele da stvore iluziju izduženih ruku. A šta ovaj oblik govori o karakteru osobe koja ga nosi? Poput oštrih ivica dijamanata, vi krčite svoj put i kreirate svoja pravila. Ne zanima vas šta drugi misle o vama – vi znate šta je dobro za vas i hrabro idete ka tome. Markizni dijamant nije za one ,,slabijeg srca'' – on pokazuje oštrinu, stav i kreativnost osobe koja često prekoračuje granice. To su žene koje prate ritam svog srca, pobunjenice i idealiste.