Istraživanja su pokazala da muškarac, u proseku, traga za vereničkim prstenom čak do 3 meseca. Da bismo vam skratili potragu za ,,blagom’’, prirpemili smo ovaj tekst gde ćete se upoznati sa aktuelnim trendovima, materijalima, veličinama vereničkog prstenja koji treba da reflektuju stil i ukus vaše divne izabranice. Neka putovanje započne!

08.10.2021.

Svaki par jedinstven je na svoj način, pa tako se i mesto, kao i način veridbe razlikuju:  neki su tako prosili svoje devojke javno, u TV emisijama, na utakmicama, u balonima…Ljudska mašta i kreativnost ne poznaju granice kada je potrebno isprositi osobu sa kojom želimo da delimo sve. Iako se kroz vreme i civilizacije, ceremonija veridbe menjala – verenički prsten je svuda i u svako vreme bio neizostavni detalj ovog divnog čina. Kako zaprositi devojku? Izgleda da je to jedno od onih večitih pitanja! Svi muškarci na svetu razmišljaju kako da zaprose devojku, a da to ne bude na klasičan način – za vreme romantične večera ili na klupici na lepom vidikovcu. Kakav god filmski plan prosidbe da osmislite, neka vam vereničko prstenje zlatare Spenderella bude saučesnik u ovom divnom podvigu.

Prsten za veridbu ima posebnu težinu i snagu, i kao takav predstavlja simbol dugotrajne ljubavi. Postoji verovanje po kome dok je verenički prsten na ruci devojke, tu je i ljubav. Svaki prsten na ruci žene ima svoju priču, a posebno verenički prsten. Često se mi u zlatari Dpenderella susretnemo sa zbunjenim pogledima muškaraca koji kao da nas stidljivo pitaju: na kojoj ruci se nosi verenički prsten? Statistika kaže da se nemali broj mladića i devojka ,,saplete’’ na ovom testu. Većina budućih mladenaca zna da se venčani prsten nosi na domalom prstu, ali kojeruke, pitanje je sad? Zbunjuje, zbog toga što je prva asocijacija zapravo burma, koja se, kodnas, nosi na desnoj ruci. Da ne dužimo – običaji nalažu da se verenički prsten nosi na domalom prstu desne ruke. Pravoslavni Hrišćani i burmu posle nose na desnoj ruci, zbog starog verovanaj da je leva ruka ,,nečista’’.

Verenički prsten: veličina i cena

Jedan prsten, a mnogo dilema: koju veličinu odabrati, da li će joj se prsten svideti, kako joj ga uručiti…. Ukoliko se pronalazite u ovim redovima, na pravom ste mestu. Pri kupovini prstena važno je znati dimenzije obima njenog prsta. Kako želite da je iznenadite, najčešći trik kojim se muškarci služe jeste tajna ,,krađa’’ starog prstena vaše partnerke. Ukoliko to nije opcija, možete pitati njenu najbolju prijateljicu, majku ili sestru da vam pomognu u tome. Uvek možete izabrati prosečnu veličinu prstena ili preuzeti merač prstena na našem blogu (link). U zavisnosti od materijala i izbora dragog kamena, vereničko prstenje se razlikuje po cenama.  Odredite svoj budžet pažljivo i otvoreno ga iskomunicirajte juveliru kako bi potraga bila brza i efikasna.

 

Verenički prsten sa dijamantima

Upravo je dijamantskim prstenom počelo darivanje vereničkog prstenja, kada je 1477. godine rimski imperator Maksimilijan Austrijski zaprosio buduću nevestu. Od tada je vrhunac veridbe i ushićenja buduće mlade prsten sa grumenom ovog dragog kamena, koji simboliše večnost i trajnost. Idealan ljubavni scenario uključuje sjajni dijamantski prsten na njenoj ruci. Najvažniji događaj u životu zaslužuje najlepši dragi kamen na svetu, zar ne?

 

Verenički prsten sa morganitom

Ukoliko želite nešto slično dijamantu, ali vam budžet to ne dozvoljava – morganit je sigurna opcija. Ovaj dragi kamen otkriven je u Kaliforniji početkom XX veka, i od tada, stidljivo i uporno, pronalazi mesto među juvelirima širom sveta. Kažu da je lako zaljubiti se, ali istrajati u ljubavi i partnerstvu zahteva veliki trud i strpljenje. I jedan verenički prsten sa morganitom!Verenički prsten sa safirom

Prvi sastanak, veza, veridba, brak … sve su to etape ljubavi. Kada osetite da ste spremni da vašu vezu odvedete u nove visine na red dolazi izbor vereničkog prstena. I tada je vreme da upoznate safir – dragi kamen plave boje koji se odlično slaže sa belim ili žutim zlatom, ali i dijamantima i drugim dragim kamenjem. Neka ,,nešto plavo’’ za venčanje bude upravo verenički prsten sa safirom – krunom vaše ljubavi. 

Verenički prsten sa rubinom

Kažu da se najslađe čuva za kraj, i rubin dolazi kao naša ,,višnjica’’ na prstenu. Crven poput omiljenih nam voćki, rubin je dinamičan, intenzivan, strastven kamen ljubavi koji dominira gde god da se pojavi svojim nijansama ljubavi.  Ovaj kraljevski kamen namenjuje se samo jednom onda kada kralj pronđe svoju kraljicu. Posetite zlataru Spenderella u Nušićevoj 7a i pronađite verenički prsten za sva vremena.