Pored rođendana, krštenje je jedan od najvažnijih događaja u životu porodice. Ukoliko ste pozvani na krštenje deteta, a nemate ideju kakav biste poklon uručili, evo nekoliko saveta kako da se odlučite za onaj pravi. Jedan od neprevaziđenih poklona je zlatan nakit – ali i ovde morate biti pažljivi kako bi odabrali onaj komad koje će dete sa zadovoljstvom nositi.

28.05.2021.

Zlatni nakit kao poklon za krštenje

U našem narodu, krštenje deteta je posebno važan dan – prilika da se članovi porodice i prijatelji okupe na velikom na svečanom ručku. Krštenje podrazumeva velike pripreme: odabir crkve, svečane odeće, restorana i naravno – gostiju. Pokloni su neizostavni deo ove svečanosti. Jedan od najčešćih darova koji se tradicionalno bira jeste – zlatni nakit. Nakit je odličan poklon iz više razloga. Pre svega, zlato ima veliku vrednost, trajnost i može se čuvati do trenutka kada dete odraste i odluči da ga nosi. Ujedno, može predstavljati veliku i značajnu uspomenu u detetovom odrastanju. Naravno, zlato krije još jednu simboliku – ono je plemeniti metal, sjajno i neprolazno – pa se kupovinom zlatnog nakita ove vrednosti prenose i na osobu koja ga nosi. Za razliku od rođendana, krštenje se dešava jednom u životu pa svi žele da kupe jedinstven poklon koji će se dugo pamtiti. Pri kupovini nakita – savetujemo vas da u obzir uzmete pol deta. Ukoliko idete na krštenje devojčice, onda se opredelite za zlatne minđuše, narukvice ili ogrlice. Čest izbor je nakit sa simboličnim privescima: početnim slovom imena, detelinom, krstićem ili zvezdom. Sa druge strane, dečacima se uglavnom daruju lančići sa ili bez privezaka. Ono što je univerzalan poklon za krštenje dečaka i devojčica jeste ogrlica i narukvica od kaučuka, sa dodatkom zlatnih delova.

Zlatni krst je još jedan tradicionalan poklon koji može da daruje svako ko dolazi na krštenje. Krst je simbol vere koji se slavi i samim činom krštenja, a pored toga, postoji verovanje da krst čuva onoga kome je darovan. Zato je od davnina ovaj simbol često darivan deci iz želje da ona budu zdrava, vesela i srećna. I to nije sve! Tradicionalni, najčešći zlatni gost na krštenjima su narukvice od žutog i belog zlata sa pločicom. Juveliri zlatare Spenderella ih mogu, po želji, dodatno ukrasiti gravurom imena, datumom rođenja ili omiljenim stihom. Izbor je samo vaš. Zlatni dukati i medaljoni kao poklon za krštenje Pored zlatnih krstića, dukati i medaljoni su drugi najčešći poklon koji se daruje za krštenje. Kreiraju se od zlata sa 22 ili 24 karata, a dolaze u različitim debljinama i veličinama. Zlatnici se obično biraju sa oslikanim Svecima čija je zadatak da štite naše male anđele i podstiču vrline. U zlatari Spenderella na raspolaganju su dukati težine od 2 grama do 8 grama kada su u pitanju zlatnici od 22k ili 3,49 grama i 13,96 grama kada je u pitanju čuveni Franz Jozef dukat od 24k. Pored toga na kutiji za dukat, na može se ugravirati vaša kratka posveta za mališana, datum rođenja ili krštenja, kao i ime deteta. Zlatnici su univerzalni poklon i za dečake i za devojčice. Čuvaju se, uz trajnu i veliku vrednost. Deca kasnije mogu raspolagati dukatima na koji god način žele – čuvati ih ili pokloniti.

Dijamant u blisteru

Ovo je poseban poklon koji bi želeli da imaju svi. Ako ste spremni da pokažete koliko vam je stalo do mališana na čije krštenje odlazite - izaberite dijamant u blisteru - apsolutni trend i luksuzan poklon. Kada želite da darujete sa stilom - izaberite dijamant u blisteru. U pitanju je vrlo lepo upakovan dijamant ili bilo koji drugi dragi kamen po vasem izboru. U zlatari Spenderella u Beogradu postoji mogućnost izbora čak 5 različitih vrsta pakovanja- za bebe, devojčice ili dečake, koji se najčešće bira za svečane prilike poput rođenja deteta, krštenja ili proslave godišnjice. Uz dijamant u blisteru možete ugravirati i posebnu poruku i time pokazati svoju originalnost i maštovitost. Dijamant u blisteru može biti lepo porodično nasleđe ali ii životna investicija, jer njihova vrednost neprestano raste, ali i njegovu vrednost možete i sami uvećavati. Svake godine ili u svakoj prilici donesite Vaš blister kupljen u zlatari Spenderella i samo doplatite razliku u odnosu na dijamant više kategorije.

Srebrni nakit kao poklon za krštenje

Pored belog i žutog zlata, ljudi se sve češće opredeljuju za srebrni nakit koji je pristupačniji, i ujedno jako lep poklon detetu za krštenje. Ukoliko ga birate sa velikom pažnjom i ljubavlju – svaki komad nakita je onaj pravi. Lančić, narukvica, broš, privezak – srebrni nakit će detetu ostati kao večna uspomena na ovaj važan dan i riznica pozitivnih emocija. Kao i kod zlatnog nakita, i srebro možete ukrasiti neobičnim gravurama – to može biti ime deteta, datum krštenja, kao i neka inspirativna poruka koja će mu dati snagu i motivaciju u životu. Kao što smo već napomenuli, krštenje deteta je jedan od najradosnijih trenutaka za porodicu i njene prijatelje. Sa lepim vremenom i dolaskom proleća – na red dolaze i brojna krštenja i druga porodična slavlja. Ukoliko imate tu čast da kumujete ili budete gost na jednom krštenju – tu smo da vam pomognemo u izboru poklona. Posetite zlataru Spenderella u Nušićevoj 7a u Beogradu i izaberite onaj komad nakita koji će biti zaštitnik našim mališanima kojima ostavljamo ovaj svet.