Da li ste čuli za crni dijamant? Ukoliko ste jedna radoznala duša – sigurni smo da će vas tekst o jednom od najređih dragulja na svetu podstaći da se upustite u jedinstveno putovanje. 3, 2, 1…

08.05.2020.

Crna haljina, crno vino, crni lak i crni dijamant. Sinonim za istančanost, luksuz i neobičnost, crna boja je simbol moći, izvrsnosti i elegancije. Da li ste možda nekad čuli za crni dijamant? U pitanju je pravo malo čudo prirode, neverovatan lepotan koji bi svaka žena koja drži do sebe poželela da ima. Zbog svog jedinstvenog porekla, crni dijamant podjednanko je obožavan i slavljen danas, kao i hiljadama godina pre. U svojoj prirodnoj formi, ovaj dijamant je poznat pod nazivom Carbonado – i za razliku od drugih dijamanata, svoju boju dobija od grafita, ugljenika i različitih metala. Kreiran pre više od 4 milijardi godina, crni dijamant  je dokaz da je priroda najveći umetnik. Zbog svog hemijskog sastava smatra se najstarijim draguljem na planeti čineći ga još intrigantnijim.

O njegovom poreklu se i danas vode brojne polemike. Prema jednoj teoriji, crni dijamant formirao se putem meteorskog udara. Drugi, pak, smatraju da je radijacija, spontana fuzija uranijuma i torijuma rezultirala stvaranjem ovih crnih dragulja. Poslednja grupa naučnika smatra da je u pitanju pravi mali vanzemaljac koji je nastao u međuzvezdanom prostoru bogatom vodonikom.                    Do Zemlje  je zatim došao padom asteroida, pre više od 4 miliona godina. Impresivno, slažete se?
Bez obzira na razlike u tumačenju njegovog nastanka, u jednom se svi slažemo – u pitanju je pravi car među kraljevima. Njegova autentičnost i retkost je neupitna. Najveća izvorišta ovog moćnog dragulja  danas se nalaze u Brazilu i Centralnoj Africi. Zahvaljujući svojoj polikristalnoj strukturi, crni dijamant izgleda kao da u sebi objedinjuje čitav svet minijaturnih dijamanata spojenih u jedinstvenu celinu. Za razliku od svoje svetlije braće, karbonado ne prelama svetlost, već je apsorbuje što rezultuje njegovom intenzivno crnom bojom. Njegova čudesna struktura zahteva posebnu pažnju i strpljenje prilikom obrade.  Zato smo sigurni da ne postoji toliko izuzetnih načina da kažete - ,,volim te’’  kao jedan komad nakita ukrašen crnim dijamantom. U ponudi zlatare Spenderela ovaj crni dragulj kombinuje se sa roze zlatom čime se dodatno naglašava njegova veličanstvenost i unikatnost. Nema te osobe čije srce neće zaigrati kada ugleda minđuše ili prsten sa crnim dijamantom, zar ne?

Sa crnim dijamantom nema šale – tvrđi je od bilo kog drugog dijamanta i na Mosovoj skali tvrdoće zauzima visoko deseto mesto.  Zbog svoje specifične polikristalne strukture, izuzetno se teško seče i polira. Najpoznatiji crni dijamant naziva se Amsterdamski, težine je 33, 74 karata, kruškolikog oblika, a njegova vrednost procenjena na 352, 000 dolara. Drugi najpoznatiji crni dijamant nosi naziv Korloff Noir – u pitanju je dragulj od 88 karata i 55 ivica. Nekada je pripadao ruskoj plemićkoj porodici Korloff-Sapojnikoff, a danas se nalazi u vlasništvu francuskog juvelira Daniela Paillasseura koji ga je otkupio 1978. godine. I to nije sve! Na listi najskupljih dijamanta nalazi se Spirit of de Grisogono,  crni dijamant iskopan u Centralnoj Africi. Nakon brušenja, njegova težina iznosi 312,24 grama i danas ukrašava predivni zlatni prsten – delo slavnog švajcarskog juvelira de Grisogona po kome je i dobio ime.  Međutim, jedan od najpoznatijih crnih dijamanata na svetu je Black Orlov, poznat još i kao Brahmino oko.Legenda kaže daje dijamant proklet kada ga je neko, početkom XIX veka, ukrao iz hinduističkog hrama posvećenom bogu Brahmi. Kada je konačno došao u ruke plemićke ruske porodice, veruje se da se prokletstvo povuklo.

 

U zavisnosti od kulture, crni dijamanti slavljeni su kao blagostanja, ili sa druge strane, prokletstva. U drevnoj indijskoj kulturi crni dijamanti su imali negativan predznak, zbog svog izgleda i boje koji podseća na oči pauka ili zmije. Sa druge strane, u Italiji, crni dijamanti su predstavljali oličenje mira i blagostanja.   Italijani su čak verovali da bi im dodirivanje crnog kamena donelo sreću u braku i pomoglo prilikom donošenja važnih državnih odluka. 

Ako ste jedan/na od onih koji smatraju da su mala crna haljina i crno odelo vanvremenski primeri elegancije i izuzetnosti, onda je nakit ukrašen crnim dijamantom pravi izbor za vas. Markantan i mistriozan, crni kamen sigurno privlači pažnju.  Bilo da ste u potrazi za vereničkim prstenom za svoju dragu, ili poklonom za specijalan dan vama posebno bliske osobe – komad ukrašen crnim dijamantom je dokaz vašeg  sofisticiranog ukusa.  Moderan, drugačiji, misteriozan – crni dijamant je namenjen onim osobama koje se ne ustručavaju da budu svoji i pokažu jedinstvenost karaktera.                                            
Ukoliko vam je potreban savet prilikom odabira adekvatnog nakita, tu smo da vam pomognemo.  Dobro nam došli!