Rubin je moje ime!

20.05.2020. | 01:46
Rubin je moje ime!

Svako ima svoju priču, malu, veliku, nežnu, misterioznu... Drago kamenje, taj veliki dar prirode, u tome nije izuzetak. Različitih oblika, boja i veličina, drago kamenje otkriva neverovatan svet onom ko ume i želi da sluša. Ono nam stiže nam iz nedra Zemlje kako bi prenelo svoju moć i ispričalo jedinstvene priče. Malo je osoba koje mogu odoleti šarmu čuvenog rubina. Ako je crveno boja ljubavi onda ovaj komad dragog kamenja izvor tog magičnog osećaja. Zato se ovaj dragulj vekovima poklanjao ženama kao simbol večne ljubavi. Slavljen kao kamen energije, moći i strasti, rubin je imao značajno mesto u mnogim religijama sveta. Stara hindu legenda kaže da onaj ko bogu Krišni pokloni savršeni rubin, u sledećem životu reinkarniraće se kao imperator. Pored vatre, za kamen rubin vezuje se i simbolika krvi – te se smatra da ovaj kamen obnavlja vitalne funkcije, i utiče na stvaranje pozitivne energije. Danas se rubin najviše može naći u Aziji, tačnije u Indiji, Tajlandu, Cejlonu i Kamboždi, u rasponu od braonkasto crvene boje do svetlo crvene boje malina. Zadivljujuće, zar ne? Manja nalazišta rubina nalaze se još u Rusiji, nekim afričkim zemljama, kao i u Sjedinjenim Američkim Država.

U istoriji civilizacije, rubin je svoje mesto pronalazio na dvorovima – među kraljevskim krunama, ogrtačima i nakitima. Njegova jarko crvena boja hipnotisala i zavodila kraljevske porodice širom planete. Sa druge strane, faraoni su verovali da rubin, u dodiru sa kožom, ima svojstva talismana koji su garancija zdravlja i večne radosti. Burmanski ratnici su smatrali da rubin poseduje magična svojstva koji ih štiti od od smrti na bojnom polju. Tokom srednjeg veka, priče kažu da je krvavi dragi kamen menjao boju, odnosno svaki put bi potamneo kada bi njegovom vlasniku pretila bilo kakva opasnost. Jedan kamen, a toliko priča … Beskrajno maštovite, one su tu da nas uvere u neverovatnu snagu skrivenu u komadiću prirode. Bez obzira da li je reč o plodovima ljudske mašte, ili  velikim istinama, rubin, crveni lepotan, podjednako snažno očarava ljude širom planete i u 21. veku. Sigurni smo da se sećate Doroti, junakinje   ,,Čarobnjaka iz Oza’’ koju su crvene cipelice ukrašene rubinama čuvale od zlih sila.

Zvezda među crvenim draguljima, Alan Caplan rubin, poznat i kao ,,Mogok’’, neverovatno je veliki dragulj (15,97 karata) koji je naziv dobio po Alanu Kaplanu, čuvenom minerologu i gemologu koji ga je kupio na Burmi. Carmen Lucia rubin je još jedan čuveni burmanski rubin. Neverovatno tvrd, izuzetno proziran, ovaj crveni dragulj danas krasi platinijumski prsten koji se nalazi u Muzeju dragulja u SAD. Bio je u vlasništvu Karmen Lusije Rubi, žene čuvenog američkog doktora Pitera Bruka. Još jedna žena od stila, argentinska prva dama, Evita Peron, svoju lepotu naglašavala je ogrlicom sačinjenom od rubina i dijamanata. Čuvena antikvitetna ogrlica od zlata i srebra, bila je optočena sa neverovatnih 19 rubina. Čak se i na argentinskoj poštanskoj markici može videti prelepa Evita u zagrljaju rubina.

Ukoliko tragate za savršenim poklonom – komad ukrašen crvenim detaljem šalje posebnu poruku.   ,,Stalo mi je, značiš mi, volim te’’.... sve su to emocije satkane u jedan dragi kamen. I vaša sestra, majka, ili koleginica su dame koje zaslužuju jedan komad potpisan rubinom. Verujemo da će njihovo lice ukrasiti širok osmeh, a obraze obasjati rumenilo u njegovim crvenim nijansama. To su slike koje svi dugo pamtimo i za koje živimo. Iz dubine srca - jedan dragulj – drugom srcu. Romantika je uvek u modi!