Lista najboljih komada nakita i haljina sa Met Gale jeste stvar prestiža, a trka za mesto na njoj nije nimalo laka. Prelistali smo modna izdanja sa najprestižnijeg modnog događaja godine, Met Gala 2022, i donosimo vam pregled najboljih modnih kombinacija koji vam mogu poslužiti kao inspiracija i motivacija za vaše svečane prilike.

06.05.2022.
Ono što je Oskar u svetu filma, to je Met Gala za modne entuzijaste! Nadaleko čuven i veoma cenjen događaj, Met Gala, održava se još od 1948. godine, kada ga je osnovala Eleanor Lambert. U početku su se te večeri okupljale društveno važne ličnosti, a polako, zvanice su postale poznate ličnosti iz sveta šou biznisa. Ovogodišnja tema najprestižnijeg događaja bio je ,,Pozlaćeni glamur’’(Guilded Glamour) inspirisan istorijskim periodom od 1870. do 1900. godine kada je Amerika zabeležila veliki ekonomski i industrijski napredak. Domaći zadatak nije bio lak – trebalo je pronaći inspiraciju u američkoj modi 19. i 20. veka, a brojne zvezde utrkivale su se u tome ko će najbolje pogoditi ,,temu’’. Od 1995. godine, Ana Vintur je domaćica događaja, a svake godine, brojni slavni gosti, pevači, glumci, sportisti nadmašuju sebe kada su modni izbori u pitanju – te ni ova godina nije bila izuzetak. Tema Met Gala 2022 bila je antologija mode, s osvrtom na američku modu 19. i 20. veka. U nastavku teksta prelistavamo najzanimljivije modne kombincije sa posebnim osvrtom na nakit koji je savršeno i neobično nadopunjavao ili, u pojedinim trenucima, u potpunosti skretao pažnju samo na sebe. 


1. Naomi Campbell i Burberry
Odevna u crnu haljinu dugih rukava ukrašenu srebrnim detaljima, Naomi, ili kako je još nazivaju Crna Pantera, pokazala je svima da je dobar stil deo njenog DNA. Najveći model 90-ih, Naomi je svojim izborom odeće i aksesoara pokazala da modu i modne trikove ima u malom prstu. Tako je crnu Burberryjevu haljinu spojila sa zaista ekskluzivnim nakitom, dijamantnom ogrlicom koja je upotpunila njenu svedenu prefinjenost. Delimično skrivena iza uskog, ukrašenog ruba haljine, Jacob & Co. ogrlica od 37 okruglih i prirodno žutih dijamanata je Naomin pogodak večeri. Reč je o ogrlici čija cena iznosi neverovatnih 6, 6 milona dolara, a juveliri zlatare Jacob&Co uložili su čak dve godine rada kako bi stvorili ovaj neverovatan komad nakita. I to nije sve! Celokupan izgled dodatno je akcentovan nakitom na licu koji je bio u službi Naominog besprekornog tena i šminke.


 
2. 
Tejana Tejlor i Iris Van Harpen
Pored zanimljivih ogrlica, minđuša i prstenja, ovogodišnjim izdanjem Met Gala 2022 dominirali su neobični ukrasi za lice i nakit za glavu. Uz pomoć zanimljivih detalja koji fokus ,,pomeraju’’ na lice poput šnala, šešira i nakita za kosu – zvezde su nas navele da više gledamo u njihove oči, a manje u odeću. U ovome se posebno istakla r’n’b pevačica Teyana Teylor koja je eklektičnu ljubičastu haljinu sa mermernim dezenom savršeno uparila sa futurističkim ukrasima za glavu sa kojeh nismo mogli da sklonimo pogled. Kažu da nikada nisi potpuno odeven ako na sebi nemaš dobar komad nakita što dokazuje i izgled r’n’b dive. Njeni saveznici u Met Gala misiji bili su komadi Lillian Shallom dizajnerke koja je poznata po svojim futurističkim komadima neobičnog dizajna. Pored impozantnog nakita za glavu sa ljubičastim dragim kamenjem, Tejana je nosila i masivno prstenje sa raznobojnim dragim kamenjem poput safira i ametista koje možete pronaći u našoj ponudi. Poenta je jasna – poslužite se primerima zvezda i improvizujte na temu!  3. Blejk Lajvli i Versace

Kada je Blejk zakoračila na crveni tepih, prvo smo videli bronzanu stranu haljine s teatralnim plaštom, a onda se uz malu pomoć prisutnih asistenata koji su odmotali ostatak plašta, haljina transformirala i prikazala svoje tirkizno lice. U pitanju je toaleta inspirisana Kipom Slobode – najčuvenijim spomenikom Nju Jorka postavljenom krajem 19. veka. Nakit koji je pratio ovu veličanstvenu koncept-haljinu doprineo je da se Blek Lajvli istakne kao najsjanija zvezda ovog događaja. Njene raznobojne XXL minđuše sa smaragdima i zlatna tijara su oni komadi nakita koji nas inspirišu. Ove veličanstvne komade nakita potpisuje američka dizajnerka Lorreine Shwartz koja se proslavila čivenom dijamantskom ogrlicom koju je iznela Halle Berry na dodeli SAG nagrada. Njene luksuzne komade ponele su i druge zvezde poput Kim Kardašijan, Barbare Strejsend, Eve Mendez i druge. Neka vam primer Blek Lajvli posluži da u zlatari Spenderella pronađete svoj par smaragdnih minđuša koji će uneti neophodnu dozu dramatičnosti u svaku vašu kombinaciju.

 
4. Kim Kardašijan kao Merlin Monro 

Kim Kardašijan je ona zvezda koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Posle prošlogodišnjeg crnog Balenciaga izdanja na Met Gala događaju, Kim je ovog puta obukla haljinu koju je nosila Merlin Monro na rođendanskoj ceremoniji predsednika Kenedija. Haljina koju je Merilin Monro nosila 1962. kreirana je po skici Boba Makija, a izradio ju je kostimograf Žan Luj. Toaletu krasi čak 6.000 kristala. Kim je uspešno ,,oponašala’’ Merlin Monro i plavom bojom kose i parom Cartier dijamantskih minđuša - omiljenim dragim kamenjem svake dive. Njene viseće minđuše sa dijamantima savršeno su uokvirile lice za dodatan glam efekat. Ovogodišnji Met gala hit su  viseće minđuše koje su iznele i druge dame na crvenom tepihu poput Ališe Kiz, Dakote Džonson, Džodi Turner Smit. Svoj primerak elegantnih, efektnih dijamantskih minđuša koje se uklapaju u različite stilove i friziue možete naći i u zlatari Spenderella u Beogradu.


 

Nadamo se da su vas ovi redovi inspirisali da pronađete svoj komad nakita u kom ćete zasijati u vasim svecanim prilikama ovog proleća i leta kao da ste upravo pozvani na Met Gala događaj. Istražite novu prolećnu kolekciju nakita zlatare Spenderella u Beogradu (Nušićeva 7a) gde se nalaze komadi u kojima ćete započeti svoju ,,zlatnu eru’’.