Prsten predstavlja odanost i ljubav, pa se još u starom veku darivao kao simbol vernosti. Potraga za savršenim prstenom danas povlači sa sobom čitav niz pitanja koje mogu da otežaju proces kupovine. Jedan od najvećih izazova sa kojim se suočava svaki muškarac jeste pronalazak adekvatne veličine vereničkog prstena za svoju bolju polovinu. U ovom tekstu pružićemo odgovor na najčešću dilemu: kako odabrati pravilnu veličinu prstena?

20.05.2022.
Više skala za merenje veličine vereničkog prstena

Postoji nekoliko različitih skala za merenje veličine prstena. Međutim, to može biti otežavajući faktor u određivanju prave veličine prstena, zato što je svaka država razvila svoju posebnu skalu. Danas su u upotrebi američka, engleska, nemačka i azijska skala. Svaka od ovih skala ima različite oznake za veličinu, što opet može biti jedan od potencijalnih problema prilikom određivanja veličine prstena. U našoj državi, skala koja se koristi za merenje veličine prstena je ista ona skala koja se koristi u Nemačkoj, Japanu, Kini, Indiji i na prostoru cele Južne Amerike.

“Ukradite” njen stari prsten 

Najbolji i najlakši način je da imate prsten koji može poslužiti kao model za uzimanje mera. Pokušajte da krišom, kada vaša izabranica nije kod kuće, zavirite u njenu kutiju sa nakitom i pronađete onaj koji može poslužiti kao model pri odabiru vereničkog prstena. Danas većina zlatara i prodavnica nakita ima određene načine i merače za određivanje veličine vereničkog prstena. U pitanju je instrument ringmab i ringstok koji već ima određenu skalu pomoću koje se može utvrditi obim prsta. Na ovaj način – određivanje veličine prstena više neće predstavljati problem.
 
Saveti za utvrđivanje veličine prstena

Preporučuje se da se obim prsta utvrdi na prosečnoj temperaturi, pri kraju dana. Naime, prsti su upola manji kada je napolju hladno, dok će biti znatno veći na višim temperaturama. Drugi svet odnosi se na zglob vaše ruke. Ako je zglob veći od osnove prsta, izmerite oba mesta - i zglob i podnožje prsta i odaberite veličinu između te dve. Vaš prsten trebao bi biti dovoljno čvrst da ne spada i dovoljno slobodan da klizi preko zgloba. Ako se dvoumite između dve veličine, uvek uzmite onu veću, a tu je i  mogućnost odabira veličine na pola broja. 

Dodatno, skrećemo Vam pažnju da su leva i desna ruka različite, tako da se i obimi prstiju razlikuju. Zato uzmite u obzir i ruku na kojoj će vaša izabranica nositi prsten. Ako planirate da napravite iznenađenje i niste sigurni u veličinu prstena, uvek možete naručiti veličinu prstena po modelu i uraditi korekciju naknadno kada budete sigurni u tačnu veličinu jer se ne preporučuje da se jedan model više puta koriguje kako se ne bi narušila struktura prstena. Vreme potrebno za korekciju veličine je 2-3 radna dana. Napominjemo da nije svaki model vereničkog prstena pogodan za naknadne korekcije veličine. Ukoliko prsten ima drago kamenje ili dijamante sa strane konsultujte zaposlene u zlatari Spenderella u vezi korekcije. Podsećamo Vas da je prosečni ,,broj’’ ženskog prstena 52, dok je kod muškaraca to broj 62.  I još jedna zanimljiva trivija – broj prstena na ruci kojom pišete je otprilike za pola broja veći nego na drugoj ruci, tako da mislite i o tome pri kupovini prstena.

Juvelirnica Spenderella – vaša prečica do pravog prstena

Posetite zlataru Spenderella u Beogradu (Nušićeva 7a, pored Muzeja Iluzija) gde ćemo brzo, besplatno i pouzdano utvrditi adekvatnu veličinu vereničkog prstena, uz pomoć najsavremenijih instrumenata. Ako niste u mogućnosti da nas posetite, pripremili smo za vas, kratak vodič za utvrđivanje veličine vereničkog prstena koji će Vam rešiti sve dileme. 

Dodatno, naši juveliri su Vam na raspolaganju za konsultacije u vezi odabira adekvatnog materijala (zlato, srebro ili belo/pink zlato) koje možete dodatno ukrasiti dragim kamenjem po izboru (rubin, safir, smaragd, ametist, itd). I to nije sve! Izrađujemo vereničko prstenje prema Vašoj ideji i želji kako bi verenički prsten bio jedinstven - baš kao i Vaša ljubav.  Istražite naš svet vereničkog prstenja različitih boja, oblika i završne izrade, prilagođeni različitim stilovima i budžetima. Živela ljubav!