Ah, ti dijamanti! Termin „dijamant“ potiče od grčkog izraza „adamas“ koji bi najpreciznije mogao da se prevede kao „nesavladiv“ ili „nepobediv“. Od trenutka kada je prvi put otkriven, tačnije pronađen u prirodi, dijamant osvaja nakolonost ljudi, a posebno divljenje pripadnica nežnijeg pola. U svetu dijamanata jedan od najpoželjnijih je crni. Upoznajte sve tajne crnog dijamanta!

28.07.2022.

Ove godine juvelirskim svetom odjeknula je vest da je prodat najveći prirodni crni dijamant na svetu – Enigma – za neverovatnih 3,16 miliona funti, na aukciji u Londonu. Za razliku od klasičnih dijamanta koje se izvlače iz dubina Zemlje, crni dijamanti se nalaze u površinskim delovima naše planete, ali su prirodni crni dijamanti izuzetno retki. Dijamant može postići crnu boju ako ima velike količine crnih mineralnih inkluzija, poput grafita, pirita ili hematita. U zavisnosti od koncentracije mineralnih dodataka boja crnog dijamanta može varirati od braon i tamnozelene, pa sve do sive ili crne. Struktura ovih dijamanta je zahtevna za obradu i finalno poliranje, zato se u procesu izrade nakita često koriste prozirni koji se specijalnim termičkim zračenjem obrađuju i postaju crni. Karbonado – koji je poznat kao crni dijamant – najređi je oblik crnog dijamanta u prirodi. On je zapravo nečist oblik polikristalnog dijamanta i sastoji se od amorfnog ugljenika i grafita. Njegova nalazišta pronađena su u Brazilu i Centralnoafričkoj Republici. Neobičan i mističan – crni dijamant je onaj koji privlači pažnju gde god da se pojavi. 


Crni dijamant kao verenički prsten

Misteriozan, drugačiji, egzotičan – crni dijamant izgleda savršeno na vereničkom prstenu. Osim izuzetne lepote, crni dijamant u sebi krije simboličko bogatstvo. Naime, prema jednoj legendi ukoliko momak devojci pokloni verenički prsten koji na sebi ima crni dijamant pojačaće snagu njene ljubavi. Isto tako, veruje se da par koji izabere burme ukrašene crnim dijamantima svoju ljubav će učiniti dugovečnom i zaštiti je od ljubomore. Ako ste osoba koja je u potrazi za partnerom sa kojim ćete spoznati svu lepotu prave ljubavi – birajte komade nakita ukrašene crnim dijamantima. Oni su vaši saveznici u toj magičnoj avanturi koju nazivamo – ljubav. 

Ipak, kako se crni dijamant smatra uopšteno vrednim i cenjenim prirodnim materijalom, on se u procesu izrade nakita ne upotrebljava samo i isključivo u svrhu izrade vereničkog prstenja ili burmi, već i svojom lepotom može akcentovati oblik i dizajn minđuša, ogrlica i narukvica. U nastavku teksta predstavićemo vam probrane komade Spenderella zlatare ukrašene crnim dijamantima. 
 
  1. Verenički prsten sa crnim dijamantom

Ovaj fantastičan prsten sa crnim dijamantom u žutom 14k zlatu odlično će stajati na ruci dame sofisticiranog ukusa i modernog stila. Ova dragocenost će sigurno privući razne poglede – a vašu verenicu će učiniti najsrećnijom ženom na svetu.

 
  1. Postoji li nešto tako moderno kao crni dijamant?

Na tržištu nakita, komadi nakita koji na sebi sadrže crni dijamant, smatraju se izuzetno cenjenim i vrednim i kao takvi, oni godinama i decenijama održavaju izuzetno visoku cenu. Zato je kupovina ovog modernog prstena odlična investicija u budućnost vaše ljubavi. Izaberite prsten modernog dizajna sa crnim dijamantom i njeno srce će zauvek biti vaše.

 
  1. Prelepi dijamantski prsten sa crnim dijamantom

Ovaj bajkoviti prsten ukrašen impoznatim crnim draguljem može biti veoma lep dar za rođendan, jubilej ili godišnjicu ljubavi. Nakit sa crnim dijamantom može biti divna uspomena osobi kojoj je prsten namenjen. Ukoliko ga uparite sa ovim decentnim minđušama sa crnim dijamantima utisak će biti potpun.         4. Infinity prsten sa crnim dijamantima 

Ovaj prsten od belog zlata ukrašen brilijantima i crnim dijamantima predstavlja apsolutni trend ove sezone. Kombinacija belog zlata velikog sjaja i tamno crne boje je nešto što nikada ne izlazi iz mode. Samo za one istančanog ukusa! Posetite nas u zlatari Spenderella u Beogradu (Nušićeva 7a, pored Muzeja Iluzija) i pronađite svoj savršeni komad crnog dijamanta.