Dijamanti nisu samo ukras, već i unosna investicija. Prema procenama eksperata cene dijamanata bi trebalo da rastu po stopi od šest odsto godišnje do 2025. godine. U poslednjih sto godina, cena dijamanata nijednom nije doživela pad, a u poslednjoj deceniji njihova vrednost na berzama konstatno je rasla. Do skoro, ovaj dragi kamen je bio ‘’najbolji prijatelj’’  svih dama, međutim, i mnogih svetskih investitora.

05.08.2022.
 
Zašto volimo dijamante?
 
Dijamanti su retki i egzotični, te ljudi pronalaze mnogo više zadovoljstva u posedovanju nečeg tako unikatnog. Njihova jedinstvenost procenjuje se na osnovu četiri parametara: su: karat (mera za težinu dragog kamenja), boja (odsustvo boje se kod dijamanata najviše ceni), čistoća (prirodno čisto i pravilno, sa što manje nepravilnosti) i brušenje (pod brušenjem se podrazumevaju oblik i kvalitet sečenja; najčešći oblik je okrugao dijamanat, odnosno brilijant). 

Da bi se formirao dijamant, potrebne su izrazito visoke temperature, čak preko 1000 stepeni celzijusa. Dijamanti predstavljaju najtvrđe i praktično neuništivo poznato jedinjenje. Ipak, pre brušenja i poliranja, oni su samo kristali nedefinisane forme i raznolikog kolorita. Javljaju se u beloj, žutoj, smeđoj i crnoj boji, a mogu biti i šareni ali i raznih drugih boja. Pink Star ili Roze Zvezda je najskuplji dijamant na svetu. Ovaj roze dijamant od 59.60 karata prodat je 2013. godine na akuciji u Ženevi i koštao je neverovatnih 83 miliona dolara. Dijamant koji se nalazi na prstenu, dimenzija je 2,69 sa 2,06 centimetara i teži 11,92 grama. Pored toga što je najskuplji, Roze Zvezda je i najveći dragi kamen na svetu.

 
Dijamanti kao investicija 
 
Dijamanti se, od strane svetske investitorske zajednice, sve više prepoznaju kao vrsta investicije. Na današnjem tržištu investicija, tradicionalna dobra daju malu ili čak nesigurnu dobit. U poslednjih nekoliko godina došlo je do porasta interesovanja za alternativne investicije, kao novi trend u cilju postizanja veće dobiti. Dijamanti su relativno nepovezani sa ostalim vrstama ulaganja, pružajući fleksibilnost i drugačiju kalkulaciju rizika. Za razliku od bitcoina čija je vrednost drastično opala u poslednjih nekoliko meseci, vrednost dijamanta je stabilna i raste iz godine u godinu. Procenjuje se da će potražnja za dijamantima posle 2024. godine nastaviti da raste i to godišnjim tempom od četiri do pet posto, a u najvećoj meri potražnja će dolaziti iz SAD, Kine i Indije. Zbog svega toga, dijamanti predstavljaju najskoncentrisaniji oblik bogatstva koje nam je dostupno, sa minimalnim potrebama za skladištenjem, kao što je to slučaj sa drugim materijalnim dobrima. Ma gde se u svetu našli, jezik dijamanata razumeju svi. Oni su međunarodna moneta i propusnica za sve. Kupovinom dijamantskog nakita ili dragulja, ne kupujete samo luksuzan predmet koji ističe vaš društveni status, već istovremeno osiguravate sebe i svoju porodicu od mogućih preokreta sudbine.
 
Kupovina dijamanata u Spenderella zlatari – sigurna investicija u budućnost

U zlatari Spenderella u Beogradu (Nušićeva 7a, pored Muzeja iluzija) možete izvršiti kupovinu dijamantskog nakita kao sigurne investicije. Pored toga, u našoj ponudi pronaći ćete dijamante u blisteru - predivan i skupocen dragi kamen u ekskluzivnom pakovanju - divna uspomena i ulaganje u budućnost osobe kojoj je poklon namenjen. Posebna prednost dijamanta u blisteru je sto svake godine ili nekom drugom prilikom može da se uvećava tako što stari dijamant menjamo novim uz doplatu razlike. Na taj način uvećavate vrednost poklona. Svi komadi nakita kupuju se uz sertifikat čistoće i kvaliteta. Zlatara Spenderella izdaje sertifikate najpouzdanije gemološke laboratorije poput GIA čiji je zvanični retailer. Posetite juvelirnicu Spenderella u Beogradu i izaberite komad nakita koji najviše odgovara vašem ukusu i budžetu. Dijamanti su vaša najbolja investicija u budućnost.