Saga o dragom kamenju uvek izaziva znatiželju. Pod ovim nazivom se podrazumevaju različiti minerali koji se ističu izuzetnom lepotom, sjajem i čistoćom u igri boja. Drevni narodi su drago kamenje koristili kao talismane, amjalije, ali i u terapeutske i kozmetičke svrhe. Prah kristala dragulja koristio se kao šminka još u drevnom Egiptu, a takođe i kao sastojak medikamenata. U grobnici sumerske kraljice, koja je živela oko tri hiljade godina p.n.e, pronađeno je drago kamenje koje je kraljica nosila ne samo radi ukrašavanja, već i zbog verovanja da je moć kamenja čini srećnom i jakom, kao i da je štite od zla i tame. Savremeni minerolozi tvrde da je svaki prirodni kamen dragocen. Bilo da birate kamen vrednosti, večnosti ili tradicionalnog običaja, to je uvek više od pravog izbora.

Dijamant je, bez sumnje, najcenjeniji i najskupoceniji dragi kamen na svetu. Simbol prestiža i visokog stila, već dugo skreće pažnju na sebe svojim primamljivim izgledom. Dijamant opravdava svoje ime, čiji je koren u grčkoj reči adamas, što znači nepobediv. Žene vole dijamante zato što su sinonim za večnost i savršenstvo. Upravo iz tog razloga, dijamanti su postali čuvari večne ljubavi ali ioličenje posvećenosti. Muškarac koji ženi daruje dijamantski prsten pokazuje svoju naklonost i ujedno obećava da će je zauvek voleti.

Da li dijamanti zaista traju večno? DA! Dijamanti spadaju u prvu grupu dragog kamenja, pored rubina, safira i smaragda. Većina dijamanata je formirana pre milijardu godina, duboko pod zemljom, pod visokim pritiskom, temperaturom i ekstremnim uslovima. Jedinstveni su jer su stvoreni samo od jednog elementa – ugljenika. Iako imaju istu hemijsku formulu kao i grafitne olovke, za razliku od grafita, dijamant je najtvrđa poznata prirodna materija u svemiru. Tajna je skrivena u njegovoj specifičnoj kristalnoj strukturi. Dijamanti se sastoje od piramida atoma, pri čemu je svaki čvrsto povezan sa druga četiri atoma, i na taj način gradi pet uglova piramide. Svaka piramida u dijamantu je deo sledeće.  Poznato je da je piramida najizdržljivija struktura za koju svet poznaje. Tako povezane piramide, čine dijamant najotpornijim dragim kamenom na svetu.

S obzirom da su dijamanti izuzento retki, vredni i skupoceni, za najveći broj žena su često i nedostupni i najčešće postaju porodično nasleđe budućim generacijama. Danas je potpuni trend da dijamanti kao vrednosni kamenčići osiguravaju budućnost, pa se zato poklanjaju i kao statusni simbol. Dijamant je i odlična investicija. Zato je od izuzetne važnosti izabrati pravi dijamant, koji procenjuje stručnjak kome verujete, a to je juvelir. Povratak ličnog bankara, doktora, čak i trenera vratio je staru dobru priču o ličnom i pouzdanom prijatelju kakav treba da bude Vaš juvelir. Zato je uvek preporuka da pomoć oko poklona, poruke, kvaliteta i izbora potražite baš od stručnjaka koji svojim zanatskim i iskustvenim sposobnostima zna šta je dobar komad nakita ali i šta je ono što će ljudi istinski voleti.Nakit često predstavlja umetničko delo, ali postaje značajan samo kada ima emotivnu vrednost. Zato je svaki komad Spenderella nakita dizajniran i napravljen sa velikom ljubavlju. Spenderella ne predstavlja samo brend, to je prica koju Vaš nakit govori o Vama dok ga nosite. Nakit od zlata i srebra, vrhunskog kvaliteta, poludragim i dragim kamenjem, ali i dijamantima, predstvalja pravu “bajku za modern princezu” i učiniće svaki Vaš poseban trenutak nezaboravnim!

  Vaša zlatara Spenderella.Pogledajte sledeći članak

Podeli sa prijateljima