Četiri najbitnije činjenice u ocenjivanju dijamanata – 4C

Pre kupovine dijamantskog nakita, obratite pažnju na faktore kvaliteta (4C) koji utiču na njegovu vrednost i lepotu. U svetu minerala, dijamant se izdvaja kao car – zbog svoje jedinstvene strukture i hemijskog sastava. Ispod je međunarodno utvrđena klasifikacija kvaliteta koja uzima u obzir čistoću, boju, karat i rez dijamanata.

Čistoća (Clarity)

Dijamanti nastaju usled delovanja visokih pritisaka i temperatura na atom ugljenika, prilikom čega dolazi do stvaranja određenih nepravilnosti u kristalnoj rešeci, i stvaranja određenih primesa, tzv. “inkluzija”. U prirodnom okruženju teško je naći dijamante koji su potpuno besprekorni, te nemaju nikakve druge supstance u svojoj strukturi. U rasponu od veoma retkih, besprekornih dijamanata do onih sa velikim brojem inkluzija (unutrašnjih defekata) su raznovrsni dijamanati sa različitim stepenom inkluzija. One kamenu daju poseban, upečatljiv izgled i predstavljaju njegovu svojevrsnu ličnu kartu. 

Besprekorno čisti dijamanti su najređi, i zbog toga veoma dragoceni. Prema GIA (Gemological Institute of America) skali, oni se označavaju slovima IF (Internally Flawless ili besprekorno čisti). Podrazumeva se da se process klasifikacije izvodi uz pomoć lupe koja uveličava i do 10 puta ili gemološkog mikroskopa u posebnim uslovima i uz odgovarajuću UV svetlost. 

U nastavku sledi detaljna klasifikacija oznaka za čistoću dijamanata:

IF (Internally Flawless): potpuno čist kamen bez ikakvih primesa koje se javljaju u obliku mehurića, tačkica ili pukotina

IF-VS2 (Very Slight Inclusions): izuzetno vredni dijamanti koji sadrže jedva primetne nečistoće

SI2-SI1 (Slight Inclusions): dijamanti koji u sebi sadrže minijaturne mehuriće i tačkice

I1-I3 (inclusions): dijamanti čiji se nedostaci mogu videti golim okom 

Karat (Carat)

Ono što su kilogrami za čoveka, to je karat za dijamante. Merna jedinica za težinu dijamanata, 1 karat iznosi 0,20 grama. Vrednost dijamanata po karatu progresivno raste sa veličinom, pošto su veći dijamanti ređi. Pojednostavljenjo - dijamant od 1 ct je mnogo vredniji od 100 sitnih dijamanata po 0,01ct.

Boja (Color)

Ovo je izuzetno važna karakteristika dijamanta koja utiče na njegovu vrednost. Ocene boja se nalaze na skali od D-Z, pri čemu je D oznaka za bezbojan dijamant koji je najvredniji, a Z označava žutu boju. Kako se oznake približavaju kraju abecedne lestvice, tako raste prisustvo i intenzitet žute boje u kamenu. Posle žute boje, koja na skali nosi oznaku Z, počinje spektar „jake boje” (Fancy Color) u kojem su klasifikovane različite nijanse koje dijamant ima – od intenzivno žute, zelene, braon, plave, sive, ružičaste… Najređi su dijamanti crvene, ljubičaste, plave i zelene boje, a izuzetno su retki i prirodni crni dijamanti. Gradacija cene kamena se vrši određivanjem odsustva boje u kamenu. Manje boje, više gradacije znači i veću cenu dijamanata. 



Rez (Cut)

Kvalitet brušenja dijamanta od velike je važnosti jer ima najveći uticaj na sjaj, živost i sjaj kamena. To je jedan od faktora za klasifikaciju dijamanta na koji čovek može uticati, za razliku od boje ili čistoće koji su diktirani prirodom. Faktor brušenja (cut) poznat u okviru "4C" standarda ne odnosi se na sam oblik kamena ili na stil brušenja već na kvalitet brušenja: razmeštaj, uglove i proporcije faseta; kao i samu završnu obradu. 

U drugoj polovini 19. veka, posle dugog eksperimentisanja, Marcel Torkowsky je objavio prvi moderni brilijantni brus, koji je kasnije još bolje usavršio i matematički objasnio. Serijom istraživanja Marcel je zaključio da se briljantnost dijamanta maksimizira, ako se grubi kamen iseče na 58 savršeno proporcionalnih faseta. Marcelova otkrića su u gemološkoj industriji nazvana „Američki idealan rez“ ili „Briljant Tolkovskog“. Rezanje dijamanata je deo Marcelove porodice već mnogo generacija. Dva člana njegove belgijske porodice postali su svetski poznati rezači dijamanata. Marcelov mlađi nećak, Gabi Tolkovski, poznat je po tome što je izmislio „flower cut“ i bio je konsultant za čuvenu kuću De Beers, dok njegov rođak Lazare Kaplan trenutno radi u industriji dijamanata u Njujorku.

Danas postoji mnogo različitih tipova sečenja. Najčešći je okrugli briljant koji ima 57 faseta. Najpopularniji tipovi sečenja su ovalni, kruškasti, emerald, markiz, princeza kao i scroliki oblik. Na vama je da otkrijete onaj koji vam najlepše stoji! 



Klasifikacija brušenja dijamanta

Kao i za boju i čistoću, i za kvalitet brušenja postoji više standarda i klasifikacija. Trenutno se za procenu kvaliteta brušenja najčešće koristi skala ispod:

EX

excellent

VG

very good

G

good

F

fair

P

Poor

Gemološki institut Amerike (GIA)

U pitanju je neprofitni institut za proučavanje dragog kamenja sa sedištem u gradu Karlsbadu u Kaliforniji. Institut je osnovan 1931. godine kao ekspertna i obrazovna institucija. Institut je poznat po raznovrsnim edukativnim programima pomoću kojih, širom sveta, školuje buduće laboranate, gemologe, juvelire... GIA ima mrežu laboratorija koje su locirane u svim značajnim središtima dijamantske industrije - od Johanezburga do Hong Konga. Osim što izdaje sve vrste sertifikata, Institut postavlja i nove tehnološke standarde učestvujući u razvoju sofisticarnih tehnologija. Zlatara Spenderella u Beogradu je zvanicni GIA retailer, dok dijamanti i drago kamenje poseduju GIA sertifikate kvaliteta kako biste u svakom trenutku bili sigurni da kupujete proverene komade nakita. 



Vi birate – mi stvaramo!

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao u boljem razumevanju neverovatnih čuda prirode – dijamanata! Uz malo znanja i provernih informacija, sigurni smo da ćete donositi pametnije odluke pri kupovini dijamantskog i drugog nakita. U zlatari Spenderella u Beogradu (Nušićeva 7a, pored Muzeja Iluzija) pronaći ćete unikate dijamantske komade kojima možete obradovati sebe ili nekog koga volite. Dobro nam došli! 

 


Pogledajte sledeći članak

Podeli sa prijateljima