Nakit, to malo umetničko delo, svojom lepotom i elegancijom izaziva u nama brojne emocije: od uzbuđenja, oduševljenja sve do potpune euforije. Pred lepotom i finoćom izrade ostajemo bez komentara – i u tom trenutku želimo da taj predmet postane deo naše privatne kolekcije. Kako nastaju najlepši komadi nakita? U narednom tekstu otkrivamo vam tajne našeg juvelirskog zanata.

25.03.2021.
Savremeni način život ne ostavlja nam previše vremena da se zapitamo kako nastaju proizvodi koje svakodnevno koristimo. Kada u izlogu zlatarske radnje uočimo neki zlatni predmet – instant smo ,,kupljeni’’ njegovom lepotom. U tom trenutku ne prolazi nam kroz glavu kako je taj predmet nastao, koliko je ljubavi, znanja i strepljenja utkano u taj komad nakita koji toliko želimo da nosimo.

Zlatarski zanat jedan je od najstarijih i umetnički najkompleksnijih zanata za koji je potrebna sigurna ruka, precizno oko i veliko strpljenje. Nizom zlatarskih tehnika i finesa – uz mnogo ljubavi i pažnje – nastaju najlepši komadi nakita koji svoj život započinju onda kada se nađu u vašim rukama. Juvelirstvo je najčešće porodičan zanat, njegova dostignuća i tehnike prenose se sa generacije na generaciju kako bi se sačuvale i dalje unapredile.

U tom svetlu, posebno mesto na mapi beogradskih zlatara zauzima i naša juvelirnica Spenderella – sa više od 65 godina porodične tradicije u izradi vanvremenskih komada nakita. Osnovana 1955. godine u Kragujevcu, pod rukom Ljubić Lazara – naša radionica posvećena je stvaranju najfinijeg nakita od zlata, srebra i drugog plementog materijala. Svet se menjao, godine su prolazile, a zlatarska radionica Ljubić razvijala je i unapređivala svoj stil u skladu sa potrebama naših kupaca. Međutim, jedna stvar se svih ovih godina nije manjala – visok kvalitet izrade, najbolji materijali i velika strast prema zlatarskoj umetnosti. Danas, sa dve zlatare u Kragujevcu, pun potencijal porodične tradicije zlatare Ljubić dostiže otvaranjem nove zlatare Spenderella u samom srcu Beograda – Nušićevoj ulici. Moderan dizajn je srce naše Spenderella bajke, a u sklopu porodičnog posla nalaze se tri radionice opremenjene najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju nakita.

Pored tradicionalnih tehnika izrade nakita, koji se smatraju jednim od najstarijih oblika umetničkog stvaralaštva, zlatara Spenderella posvećeno prati najsavremenije trendove u domenu dizajna i izrade nakita. Jedna od poslednjih svetskih inovacija, 7D tehnologija, primenjuje se uporedo sa tradicionalnim zanatskim veštinama. Po čemu je ova tehnologija specifična? Pre svega, ova metoda koristi se prilikom ugradnje brilijanata čime se postiže divno prelamanje svetlosti koje stvara efekat jednog jedinstvenog kamena značajno veće karatraže. Uverite se u vrhunske domete ove tehnologije u kolekciji našeg verničkog prstenja koji će svoj pun procvat doživeti na ruci vaše izabranice.

Takođe, u praksi primenjujemo i miracle setting finalnu tehniku obrade zlata oko brilijanata pri čemu zlato dobija vrhunski sjaj djamanata uz efekat uvećanja kamena. Na taj način postiže se vizuelno uvećanje kamena – tj. kamen deluje značajno veće u odnosu na svoju prvobitnu dimenziju. Izaberite neku od naših ogrlica, rađenu u ovoj tehnici, i uživajte u lepoti i prefinjenosti na kojom bi zavideli i najveći srednjovekovni zlatari.

I to nije sve! Predstavljamo vam i invisible settings tehnologiju ugradnje brilijanata. Pri ovom procesu, koristimo se nevidljivim fasungom čime se postiže veće prelamanje svetlosti dragog kamenja. Posledično, svaki kamen ugrađen ovom tehnologijom deluje veće i sjajnije. Impresivno, zar ne?

Ukoliko ste osmislili vaš nakit iz snova – tu smo da ispunimo sve vaše želje. U Spenderella radionici svakodnevno crtamo, dizajniramo i izrađujemo modele prema ideji ili fotografijama naših klijenata. Svaki komad rezultat je dugog promišljanja, velike ideje i spretnih prstiju naših juvelira. Ručni rad podrazumeva i “razmišljanje” i “osecanje” rukama, što znači da neko treba da dodirne i iskusi materijal, možda s njim i “sraste”, kako bi postigao željeni rezultat. Na taj način nastaju jedinstveni vanvremenski unikatni komadi nakita, u ograničenim serijama.

Ovaj kratki pregled istorije našeg brenda je tu da nas podseti da je nakit naš verni pratilac na životnom putu, zbornik naših emocija i amajlija. Pozivamo vas da nas posetite u Nušićevoj i pronađite one komade za kojima već dugo tragate. Hvala vam sto smo deo Vasih nezaboravnih trenutaka!