Za britansku kraljevsku porodicu, nakit nije puko sredstvo ukrašavanja. Od izbora dragog kamena pa sve do izrade – svaki komad nakita ima svoj značaj. Istovremeno, nakit predstavlja moćno političko oružje, deo je porodičnog nasleđa, simbol moći i prestiža, ali i nacionalno blago. Bilo da je reč o tijarama, minđušama, prstenju ili ogrlicama – svaki komad kraljevskog nakita britanske porodice pleni neizmernom lepotom. Upoznajte neke od najimpozantnijih komada!

28.08.2020.

1. Verenički prsten od safira House of Garrard

Kada je davne 1981. godine princeza Dijana postala zvanična supruga princa Čarlsa – svi su mislili da se ostvarila jedna bajka. Dotadašnja nastavnica, obična žena iz naroda – postala je princeza i aristokratkinja. Taj trenutak obeželio je i jedan predivni komad nakita – venčani prsten od safira koji je Dijana nosila i dugo posle razvoda. U pitanju je 12-karatni prsten ukrašen safirom i dijamantima koji je izradila čuvena londonska zlatara House of Garrard. Pored ovog prstena, House of Garrad kreirala je i pet kraljevskih kruna koje su izložene u Londonskom Taueru. Ovo juvelirsko remek delo danas se ponosno nalazi na ruci Kejt Midlton – supruzi Dajaninog prvog sina Vilijama. Na taj način, Vilijam je odao počast svojoj tragično nastradaloj majci.

2. Mary Lover’s Knot tijara

Jedna od najpopularnijih članica britanske porodice, čak i nakon smrti, Lejdi Dajana bila je poznata po besprekornom modnom stilu, savršenoj frizuri i naravno – luksuznim komadima nakita. Princezu od Velsa obožavali su širom sveta - ne samo zbog njenog savršenog izgleda već i zbog dostojanstvenog, odmerenog i velikodušnog duha. 

Jedan od najpoznatijih komada nakita princeze Dajane jeste čuvena Queen’s Mary Lover’s Knot tijara od dijamanata i bisera koja je krasila njenu glavu tokom svadbene ceremonije sa princom Čarlsom. Tijara je izrađena još davne 1913. godine prema narudžbini kraljice Marije koja je želela repliku tijare koju je nosila njena prabaka - princeza Augusta od Hesen-Kasela. Nakon što se razvela od princa Čarlsa 1996. godine – Dijana je tijaru vratila britanskoj kraljici Elizabeti II. Danas je tijara u vlasništvu kralja i povremeno zasija na glavi vojvotkinje od Kembdridža koja je pozajmljuje za posebne prilike.

3. Granny’s Chips dijamanatski broš

Elegantni, rustični, drugačiji … kao ukrasni komad, broš predstavlja simbol nekih prošlih vremena i tradicije. Jedan od najlepših (i najskupljih) broševa na svetu nalazi se u vlasništvu britanske kraljice Elizabete II. Simpatičnog naziva Granny’s Chips ovaj broš sastavljen je iz dva dijamanta koja su izrezana iz jednog od najvećeg sirovog dijamanta na svetu – kulinana. Ukupna težina broša iznosi 158 karata. Kraljica Elizabeta II je broš nasledila od svoje prebake – kraljice Marije (Queen Mary) – a poslednji put ga je noslila 2012. godine na dijamantskom jubileju – svečanosti u čast njene 60-godišnje vladavine. Mašala!

4. Dijamantski verenički prsten Cleave&Company

Venčanje princa Harija i američke glumice Megan Markl jedan je od najvećih događaja koji je obeležio 2018. godinu. Kao zvezda svadbene ceremonije izdvojio se venčani prsten Megan Markl koji potpisuje jedna od najvećih londonskih juvelirnica Cleave and Company. U izradi ovog prstena korišÄ‡eno je etičko drago kamenje iz Bocvane gde su princ Hari i glumica prvi put letovali zajedno. I to nije sve! Središnji dragulj okružen je sa još dva predivna dijamanta iz broša koji je pripadao Harijevoj majci– princezi Dajani. "To je kamenje iz kolekcije nakita moje majke - tako da ćemo uvek znati da je u ovom ludom putovanju ona blizu nas" - izjavio je princ Hari na dan svog venčanja.