Dijamanti su oduvek simbol bogatstva, socijalnog statusa i ljubavi, ali i omiljena investicija poslovnog sveta, jer u poslednjih 100 godina njihova cena neprekidno raste. Dijamanti u boji su izuzetno retki dar prirode stoga predstavljaju predmet žudnje kolekcionara širom sveta. Nijedan drugi dragulj ne kombinuje retkost, lepotu i veličanstvenost kao dijamant u boji. Oni su redak dar prirode koji bi svako poželeo za sebe.

10.11.2022.
Ružičasta je najtraženija boja skupocenih dijamanata, ali zbog svoje retkosti, ovi dijamanti su izuzetno skupi i predstavljaju stvar prestiža. Ružičasta kao prva ljubav, kao naočare, kao zlatara Spenderella; ova boja predstavlja optimizam, sreću i nadu. Ružičasti dijamanti u prirodi su izuzetno retki što povećava njihovu cenu. To je i glavni razlog zašto se ljubitelji ružičaste boje češće odlučuju za varijantu ružičastog safira, nego za ružičasti dijamant, jer su znatno povoljniji. Međutim, kvalitet, trajnost, sjaj i lepota roze dijamanta ne mogu se uporediti ni sa čim i nemaju alternativu. Posebno je tražena kombinacija roze dijamanta sa belim dijamantima u nakitu, gde njihova ružičasta boja u potpunosti dolazi do izražaja. Roze dijamanti se najčešće kombinuju na vereničkom prstenju i buramama – večnim simbolima ljubavi. Čuveni zbog svoje ženstvene boje, roze dijamanti su veoma popularni, a samim tim i najskuplji. Prošle godine, pet od deset najskuplje prodatih dijamanta u različitim aukcijskim kućama bili su upravo ružičaste boje.

Uprkos njihovim visokim cenama, dijamanti u roze boji su izuzetno traženi. Nedavno je na aukciji u Ženevi prodat najveći ružičasti dijamant – „Fortune“ –  za više od 28,5 miliona dolara jednom privatnom kolekconaru iz Azije. Dijamant od 18,18 karata, u obliku kruške i „živahne ružičaste boje“, najveći je koji je ikada prodat u „Kristiju“, saopštila je ova aukcijska kuća. Napeto nadmetanje je trajalo četiri minuta, a početna cena je bila 17 miliona švajcarskih franaka. Na kraju se rešavalo između tri potencijalna kupca koji su slali ponude putem telefona, a pobednik je povećao poslednju ponudu za pola miliona. Spektakularni komad roze dijamanta je bio izložen u Ženevi, a potom u Njujorku, Šangaju, Tajvanu, Singapuru, nakon čega je vraćen u Švajcarsku. Dijamant „Fortune Pink” pronađen je u rudniku u Brazilu pre 15 godina i opisuje se kao pravo čudo prirode, uz podatak da je prvi ružičasti dijamant otkriven u Indiji u 16. veku. Najveći ružičasti dijamant koji je do ove aukcije prodat u aukcijskoj kući Kristi bio je „Winston Pink legacy” od 18,96 karata, za koji je 2018. godine kupac platio 50,4 miliona dolara, što je svetski rekord cene po karatu za ružičasti dijamant.  


Poznati glumici, pevačice i druge slavne ličnosti često se opredeljuju za verenički nakit ukrašen skupocenim dijamantima u ružičastoj boji ljubavi. Kada je prvi put zaprosio, Ben Aflek je Dženifer Lopez darovao prsten od roze dijamanata u obliku srca, a godinama se spekulisalo da li je prsten vraćen Benu nakon prekida veridbe. Maraja Keri - još jedna slavna pevačica - ponosna je vlasnica prstena sa roze dijamantom čija vrednost dostiže neverovatnih 3 miliona dolara. Njen tadašnji dečko – Nik Kanon – izabrao je 10-karatni antikvarni dijamant iz “devojačkih snova” kako je Maraja uvek isticala. I tu nije kraj divnim ružičastim pričama! Iako su Ana Kurnjikova i Enrike Iglesijas zajedno čitavih 13 godina, bez reči o venčanju, njihovu ljubav ipak je zapečatio verenički prsten ukrašen roze dijamantima vredan čak 2.5 miliona dolara.
Svaka žena, bez obzira na to stil, ne može odoleti privlačnosti dijamanata, a sigurni smo da će vas dijamantski nakit zlatare Spenderella oboriti s nogu. U juvelirnici zlatare Spenderella u centru Beograda (Nušićeva 7a, pored Muzeja Iluzija) pronaćićete veliku kolekciju vereničkog prstenja i drugih komada dijamantskog nakita za vaše najvažnije životne trenutke. Dobro nam došli!