Ukoliko ste ljubitelj nakita, sigurno ste primetili da svaki predmet u vašoj kolekciji ima određene oznake. Te oznake ukazuju na važne informacije o vašem komadu pa je korisno razumeti šta one znače. One su trag o vrednosti i istoriji vaših omiljenih zlatnih i srebrnih komada.

19.08.2022.
Oznake na nakitu često deluju kao neke misteriozne šifre koje traže vaše vreme da bi ih dešifrovali. Međutim, postoje univerzalne oznake koje se nalaze na većini komada koje komuniciraju poreklo, sadržaj i finoću legura koji ulaze u sastav nakita. U narednim redovima otkrićemo vam detalje o oznakama plementih metala kako biste sa sa više znanja pristupili odabiru novog komada zlatnog i srebrnog nakita. 
 
Oznake predmeta od plemenitih metala po zakonu

Direkcija za mere i dragocene metale nalaže da je svaki proizvođač nakita od plemenitih metala (zlato, srebro, platina, paladijum) obavezan da na proizvod mase od 1g i veće označi znakom proizvođača i oznakom finoće.
Osim toga, svi predmeti od dragocenih metala moraju biti žigosani pre stavljanja u promet od strane Direkcije za kontrolu plemenitih metala, a žigom se potvrđuje ispravnost predmeta i kvalitet.

Možemo da zaključimo da su oznake koje predmeti od plemenitih metala na tržištu treba da poseduju su:

oznaka stepena finoće
oznaka proizvođača
državni žig za plemeniti metal

Žig, označava stepen finoće zarezivanjem. Broj zareza poklapa se sa stepenom finoće. Postoje veliki i mali žigovi.

Oznaka za zlato

Autentični zlatni nakit bi trebalo da ima oznaku koja govori o kvalitetu zlata korišćenog za njegovu izradu. Zlatni nakit se ne izrađuje od čistog zlata, jer je ono veoma mekano, pa se radi čvrstine nakita dodaje legura drugog metala (najčešće bakra).
 
Označavanje zlata se može izvršiti u tri različita formata:
Trocifreni brojevi – 999
Dvocifreni broj + kt – 24kt
Dvocifreni broj + K – 24K
Sve tri oznake koje smo naveli imaju isto značenje – da je korišćeno 24 karatno zlato. 
 
Trocifreni brojevi zlata

Označavanje zlata trocifrenim brojevima treba da ukaže stepen finoće zlata, tj. kolika je masa zlata u određenoj leguri, a izražava se u promilima. Kada želite da znate procenat finoće zlata, samo postavite zarez nakon druge cifre. Šta to znači? Ako nakit nosi oznaku 999, kada stavimo zarez posle druge cifre dobijamo informaciju da je zlato finoće 99,9% – što je najviši kvalitet zlata.Oznake finoće zlata trocifrenim brojevima su standardizovane, a brojevi oznake zlata su sledeći:

Oznaka 999.9; 999 – fine gold
Oznaka 986– 24 karata
Oznaka 916 – 22 karata
Oznaka 750 – 18 karata
Oznaka 585– 14 karata
Oznaka 400 – 10 karata
Oznaka 375 – 9 karata
Oznaka 333 – 8 karata

U mnogim zemljama se nakit ispod 10 karata ni ne smatra zlatnim, a najčešće se koristi zlato finoće od 10 do 20 karata. Cena 24 karatnog zlata je samim tim najveća. Karat je tradicionalna mera čistoće legure zlata. Karatni sistem koristi broj 24 kao osnovu, a ostali brojevi izražavaju udeo od osnove. Što znači da je 24 karatno zlato 99.95% čisto zlato, dok je 18 karatno zlato 75% čisto zlato (18/24=0,75), a ostalih 25% čine druge legure metala. Na primeru od 14k zlata oznaka 585 znaci da nakit sadrzi 585gr zlata u kilogramu nakita. 

Oznaka za belo zlato

Belo zlato u suštini ne postoji, već je reč o leguri žutog zlata i određenog metala belog metala (nikla ili paladijuma). Osobine belog zlata zavisiće od kombinacije metala i njihovih proporcija. Označavanje belog zlata se ne razlikuje od označavanja žutog zlata. Nakit od belog zlata se najčešće izrađuje od 14K i 18K zlata, dok ostatak čine druge legure. Iako ne mora da znači da je beli nakit od 18K „bolji” od 14k njegova vrednost je sigurno najveća na tržištu. 

Oznaka za srebro 925

Kao i zlato, srebro je takođe lagan metal, koji se vrlo često koristi u izradi nakita. Oznake za srebro su sledeće:
Oznaka 999 – najfinije srebro, sa 99,9% čistog srebra
Oznaka 925 – oznaka za sterling srebro (92,5% srebra i 7,5% najčešće bakra). Srebro 925 se koristi za proizvodnju nakita. Često se vidi i kao oznaka na srebrnom escajgu.
Oznaka 900 – poznata kao oznaka za koine
Oznaka 800 – poznata kao evropsko srebro

Mnogi ljudi misle da oznaka 925 na nakitu označava da nakit sadrži 92,5% zlata. Međutim, ovo nije slučaj. Kao što ste mogli da vidite, 925 nije oznaka za zlato!  U većini slučajeva je reč o srebru i/ili pozlaćenom nakitu, jer je oznaka 925 standardna za sterling srebro. Obratite pažnju da li postoje oznake GP, GEP, RGP, HGE, ili HGP, jer one obično označavaju pozlaćeni nakit.
Za označavanje srebra se koristi samo trocifreni sistem, a što je veći broj – to je veći procenat srebra, što znači i veću vrednost predmeta izrađenog od srebra.
 
Oznaka za platinu

Platina se koristi za izradu nakita više od 2.000 godine, pa su tradicije u izradi nakita od platine raznolike. Za označavanje platine se mogu koristiti trocifrene oznake i slova. Udeo platine se izražava u promilima, isto kao kod zlata ili srebra. Uobičajena oznaka za platinu na nakitu je sledeća: 999, 950, 900, 850. Slova na nakitu od platine su često: Pl ili Plat za platinu; Irid ili Ir za iridijum; Pall ili Pd za paladijum; Ruth ili Ru za rutenijum; Rhod ili Rh za rodijum; Osmi ili Os za osmijum. Takođe je uobičajeno videti i druge oznake na nakitu. Pronaći ćete delove na kojima su oznake proizvođača ili zaštitni znakovi, na osnovu čega se utvrđuje identitet zlatare koja je proizvela ili prodala nakit. Ta je oznaka često u blizini žiga sa sadržajem metala.
 
U zlatari Spenderella u Beogradu (pored Muzeja Iluzija, Nušićeva 7a) pronaći ćete veliki izbor nakita od žutog, belog ili roze zlata ukrašenog dijamantima i drugim dragim kamenjem, ali i nakit od srebra izuzetnog dizajna i kvaliteta. Ponosni smo na više od 67 godina tradicije u kreiranju nakita koji predstavljaju pravo malo umetničko delo. Posvećujemo i posebnu pažnju izradi unikatnih komada prema vašoj želji i ideji. Posetite zlataru Spenderella u Beogradu i uverite se sami u kvalitet i pruženu uslugu.