Da su dijamanti najbolji prijatelji svake žene znaju i ptičice na grani. Ako ste među onima koji uvek vole da otkrivaju i najsitnije detalje svake priče, ovo je prilika da upoznate 4 ključna elementa svakog dijamant


02.07.2020.

Dijamanti su svedočanstvo magije prirode. Tako mali, a moćan, svaki komad dijamanta stvoren je mukotrpnim radom planete Zemlje. Njegova lepota otkriva nam se postepeno, baš kao što je i ljubavi potrebno vreme da se razvije. O njegovoj izuzetnosti, složenosti i specifičnosti pisali smo u tekstu gde ste mogli da zavirite ,,iza zavese'' i otkrijete njegovu veličanstvenost. Iako ne postoje dva ista dijamanta na svetu, svi dijamanti poseduju 4 važne karakteristike (čistoća, boja, brušenje i težina) na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine. Kako bi se utvrdila vrednost i kvalitet dijamanata, ovaj autentični rad prirode detaljno se analizira prema ovoj međunarodno usvojenoj klasifikaciji. Vreme je da upoznate sveto pismo (4C) zlatara i gemologa širom sveta.

 

Čistoća (Clarity)

Čist obraz, čist račun, čista ljubav. Ima li šta važnije za čoveka od čistoće? Mi mislimo da ne. Tako je i u svetu dijamanata. U otkrivanju stepena čistoće pomažu nam lupe koje uvećavaju dijamant i do 10 puta. Svaki kamen poseduje prirodne, mikroskopske karakteristike – takozvane inkluzije.  Broj, veličina, orjentacija, boja, lokacija i vidljivost inkluzije utiču na vrednost samog dijamanta. Oni bez ili sa malo inkluzija smatraju se retkim i veoma vrednim. Dijamanti označeni sa IF (Internally Flawless) su dijamanti koji nemaju nikakve mehuriće, tačkice ili pukotine na sebi. Jednom rečju – dijamanti sa savršenim tenom. Dijamanti koji se nalaze na skali čistoće od oznake IF do VS2 (Very Slight Inclusions) veoma su skupi i sadrže jedva primetne nečistoće.

Oznake SI2 i SI1 (Slight Inclusions) govore da dijamanti imaju u sebi mehuriće i tačkice – i malo manje su savršeni od predhodnih. Poslednje mesto na skali pripada dijamantima koji imaju upečatljive nedostake, vidljive golim okom, i njihove oznake se kreću u rasponu od I1 do I3. Boja (Colour)

Ovo je vrlo važna stavka prilikom određivanja vrednosti dijamanata. Većina dijamanata je prirodno blage žute, smeđe ili sive boje, koje uzrokuju mikro-elementi azota koji su se vezali za dijamant u toku njegovog formiranja u zemljinoj kori. Što dijamant ima manje boje, to je ređi, a samim tim i vredniji. Ukoliko je reč o bezbojnom dijamantu, on se označava slovom D. Kako se intenzitet boje uvećava, tako se i menja njegova oznaka. Gemološki institut Amerike (GIA) je industrijski standard za klasifikaciju dijamanata, dok je zlatara Spenderella zvanično listirana maloprodaja dijamanata sa GIA sertifikacijom. Boje dijamanata prema GIA standardu kreću se od D (bezbojne) do Z (svetlo žute ili braon).

  

Brušenje (CUT)

Brušenje dijamanta je posebno važna tehnika kojom se dobija njegova finalna forma. Postoji više načina brušenja dijamanata, ali najčešća i najcenjenija tehnika je brilijantsko brušenje. U pitanju je proces koji zahteva veliko znanje, veštinu i strpljenje juvelira. Samo jedan pogrešan potez je dovoljan da se napravi kobna greška. A kako teče taj proces?
Svaki komad dijamanta bruši se u 58 faseta (ravni) – pod određenim uglom i sa velikom pažnjom. Na taj način kreira se finalni oblik dijamanta i formira se komad velike lepote, sjaja i toplote.

 

Karat

Često kada ljudi čuju termin "karat", misle da je u pitanju oznaka koja se odnosi na veličinu dijamanta. U stvari, termin ,,karat’’ se odnosi na težinu dijamanta, a ne na to koliko je kamen velik. Dijamant od 1 karata jednak je 200 miligrama ili 0,2 grama i težak je približno koliko četvrtine grožđica. Zavisno od dijamantskog oblika i načina brušenja, dva karatna dijamanta mogu biti prilično različite veličine.

Iako je karatna težina element koji treba uzeti u obzir prilikom kupovine dijamanta, sveukupni izgled i sjaj imaju veću važnost. Na primer, osrednji 1,5 karatni dijamant neće blistati tako jarko - niti će privući toliko pažnje - kao zapanjujući dijamant od 1,0 karata, bez obzira koliko težio. Ovo je posebno važno da imate na umu prilikom izbora vereničkog prstena ili burme.

Imajući u vidu ove elemente, sigurni smo da sada dijamante i njihovu cenjenost gledate novim očima. Ako niste sigurni kako da procenite dijamant, juveliri zlatare Spenderella su tu da vam pomognu da donesete pravu odluku. Želimo vam da i vaša ljubav bude večna poput sjajnih dijamanta na njenoj ruci.