Razmišljate o idealnom prazničnom poklonu za svoje najdraže? Želite nešto unikatno, malo, sofisticirano? Ukoliko tradicionalno novogodišnje i božićne poklone kupujete u poslednjem trenutku, ova lista najfinijih privezaka može vam olakšati pretragu i pomoći pri izboru najfinijih poklona.

04.12.2020.
Postoje ti neki idealni parovi … Noć i dan, jing i jang, čokolada i vino, privesci i ogrlice. Da, baš tako! Nekako smo u moru različitih aksesoara, zaboravili na jedan od najfinijih detalja, privezak - taj magični predmet koji u kombinaciji sa prefinjenom ogrlicom čini savršen par. Verujemo da svako ima bar jedan poseban privezak duboko lične simbolike za koje nas vezuju najitimnija osećanja. Tako mali, a moćni – privesci su onaj komad koji personalizuje svaki nakit i upotpunjuje naše kolekcije. I danas, kao na svojim počecima, privesci imaju imanentnu magijsku funkciju – predstavljaju naše amajlije, srećne predmete bez kojih ne bi mogli da zamislimo dan. Veliki, mali, geometrijski, floralni ili drugog oblika – privesci su naši saveznici i pratioci u raznim životnim situacijama.

Sada je pravo vreme da otkrijemo kako je nastao prvi privezak i šta mu je bila funkcija. Kada razumemo istoriju, možemo da se okrenemo sadašnjosti i drugačije gledamo na svakodnevne predmete koji nas okružuju i ulepšavaju. Kao što smo pisali do sada – potreba za ukrašavanjem je neizostavni deo ljudske civilizacije. To je univerzalna i vanvremenska potreba koja je vremenom menjala svoje oblike ispoljavanja, ali nikad i svoju suštinu. Drevni narodi poput Egipćana, Starih Grka i Rimljana razvili su kult nošenja lančića sa privescima za koje se smatralo da ih štite od zlih sila. Prvi privesci rađeni su od kamena, školjki, metala, a tek kasnije, u srednjem veku, nastaju privesci od zlata i drugog dragog kamenja. Kao jedan od najstarije zabeleženih vrsta nakita, privesci su se nosili na minđušama, narukvicama, ali najčešće kao sastavni deo ogrlica. Njihova kompleksnost i umetnička vrednost usložnjavali su se kroz narode i epohe, u skladu sa duhom vremena koje su oslikvali. U početku, privesci su imali funkciju amajlija – smatrali su se svetim predmetima koji poseduju duhovnu i magičnu moć da zaštite onog ko ih nosi od opasnosti ili zlih uticaja. Zatim su im drevni narodi prepisali ulogu talismana – predmeta koji poseduje natprirodne moći. Dok je funkcija amajlije isključivo da zaštiti onog ko je nosi, za talisman se verovalo da pruža posebne pogodnosti i moći.

Medaljon, jedna od najpopularnijih formi privezaka razvijena u srednjem veku, i danas podjednako snažno privlači ljude različitih kultura i uzrasta. Najčešće kružnog ili kvadratnog oblika, medaljon je mali ukrasni predmet koji se otvara kako bi otkrio prostor u koji se stavljaju mali predmeti, najčešće fotografija drage osobe ili pramen kose. Nekada su medaljoni imali funkciju nagrade, priznanja ili verskog blagoslova, dok savremeni medaljoni predstavljaju estetski i modni detalj koji efektno upotpunjava svaki stil.

Od verskog simbola do modnog detalja

Nekada simboli društvenog statusa, ugleda i moći, privesci su zadržali svoj kultni status i predstavljaju neizostavni vredni ukras koji, iz sezone u sezonu, privlači pažnju. U bogatoj kolekciji zlatare Spenderella možete pronaći priveske od belog, žutog ili roze zlata, ukrašene dijamantima, smaragdima i drugim dragim kamenjem. Najbolje priče pričaju kada se ukombinuju sa adekvatnim minđušama i ogrlicama, idealnim poklonom za devojku, mamu ili drugaricu. U potrazi ste za svedenim minimalističkim privescima ili možda želite nešto ekstravagantnije poput zvezde ili cveta? Mislili smo na svakoga i zato u našoj ponudi možete pronaći komade za različite stilove i potrebe. Na vama je da razigrate svoju maštu, a mi smo tu da vaše ideje pretvorimo u stvarnost.

Dovoljan je jedan scroll na Instagram-u ili Facebook-u da bismo uhvatili taj modni trenutak. Sveprisutne slojevite ogrlice, ukrašene jednim upečatljvim prveskom je ono što svaka moderna princeza, koja drži do sebe, jednostavno mora da ima. Omiljeni karmin, nekoliko ogrlica i upečatljiv privezak su ono što će ove zime jasno pokazati svetu ko ste i šta možete.