O dragom kamenju i njihovoj rođendanskoj simbolici govorile su još stare civilizacije. Za njih, svaki dragi kamen predstavlja riznicu sreće, zdravlja i prosperiteta. Pravilno odabran, dragi kamen je tu da unese dobru energiju u život osobe koja ga nosi. Tradicionalno, svaki mesec u godini povezan je sa jednim dragim kamenom koji vrši funkciju talismana. Bez obzira da li verujete u snagu dragog kamenja ili ste samo radoznali – istražite svet dragog kamenja ispunjen bojama, tajanama i neobičnostima.

06.11.2020.
JANUAR: GRANAT

Granat, poludragi kamen, dolazi u različitim nijansama – od vatrene pomorandže, bogate zelene sve do intenzivno crvene. Smatra se velikim poklonom koji simboliše prijateljstvo i poverenje. O popularnosti ovog kamena svedoči činjenica da su naši preci, ljudi iz bronzanog doba, obožavali ovaj kamen i koristili ga pri izradi nakita. Veruje se da donosi sreću, ispunjava ljubavlju i budi seksualnu energiju. Označava snažan duh, vernost i pozitivne misli. Ako ste rođeni u januru, nakit sa granitom je idealan saveznik za uspeh na poslu.

FEBRUAR: AMETIST

Rođen u februaru, ametist je dragulj duboko ljubičaste boje i opijajuće lepote. Njegovo ime na starogrčkom znači – opojan. Kao vrsta kvarca, ametist je čest stanovnik kraljevskih kruna, nakita i odora. Zbog svoje intenzivne ljubičaste boje, ametist odiše bogatstvom i prestižom. Rođeni u februaru biraju nakit ukrašen ametistom kada žele da razbriste um, uspostave mir i podstaknu motivaciju. Simbol promene, ametist otvara mnoge tajne života i usmerava ka budućnosti. Minđuše, prsten ili orglica sa ametistom? Šta god da izaberte, budite sigurni da otvarate put ka pozitivnoj energiji.

MART: AKVAMARIN

Rođeni ste u martu? Čestitamo! Imate tu čast da vas mesec simboliše kamen morsko plave boje! Akvamarin je kamen mistika, hrabrosti i odvažnosti. U njega su upisane avanture mornara koji su ga nosili kako bi obezbedili sigurnost i sreću na dalekim putovanjima. Prema starim verovanjima, akvamarin je kamen vizionara, a treba ga nositi onda kad želite da unesete nadu i mir u vaš život. Posebno su lepi kada se kombinuju sa dijamantima, kao na našem prstenju. Još uvek niste obradovali sebe komadom sa akvamarinom? Požurite i obogatite svoju kolekciju ovim morskim lepotanom.

APRIL: DIJAMANTI

April je mesec šale, buđenja ... i neverovatnih dijamanata! Suze bogova, dijamant je jedan najređih dragih kamenja koji svojim izgledom, sjajem i neuništivošću baca na kolena. Ako savršenstvo postoji – njegovo ime je dijamant. Jaki, neuništvi i veličanstveni – dijamanti podstiču hrabrost, nadu i velikodušnost čoveka. Simbol ljubavi i obećanje večne ljubavi – dijamantski nakit unosi snagu i lepotu svima rođenim u aprilu. U potrazi ste za svojim vanvremenskim dijamantom? Odlično – tu smo da vam pomognemo.

MAJ: SMARAGD

Zelen poput prirode u proleće, smarag je kamen za one rođene u maju. Obožavan od strane egipatskih faraona, ,,Kleopatrin’’ kamen, smarag krasi duboko zelena boja – simbol proleća, mladosti i novih životnih poglavlja. Njegova zelena boja produbljuje osećaje, smiruje i daje nadu. Veruje se da osobama pomaže da bolje slušaju, razumeju druge – te se smatra idealnim poklonom koji budi empatičnost. Ukoliko ste rođeni u maju – izaberite komad sa smaragdom i osetite njegovu snagu.

JUN: BISERI

Nežni, elegantni i prefinjeni – biseri su jedni dragi kamen koji su stvorila živa bića. Iz dubina školjki i ostriga, stižu nam biseri donose čistoću, milosrđe, veru. Za bisere se vezuje i lekovita moć – pa ih danas koriste u tradicionalnoj medicini Azije. U nijansama bele, a retko i crne, biseri su savršen dodatak vereničkom prstenju – pokazuju vaša najiskrenija osećanja prema izabranici srca. Ako vam je potrebna mudrost i smirenost – izaberite nakit sa biserima i nećete pogrešiti.

JUL: RUBIN

Crveno je boja leta! I meseca jula. Za sve rođene ovog toplog meseca imamo sjajnu vest – vaš dragi kamen je veličanstveni rubin! Vatreno crveni, rubini se vezuju za hrabrost, vitalnost i snagu života. Donose energiju, podstiču hrabrost i štite od negativnih misli. Želite više sreće u ljubavi? Izaberite komad sa rubinom i ljubav će zakucati na vaša vrata. Nakit sa rubinom je onaj detalj koji unosi samopouzdanje i vedrinu. Osećaćete se kao da je ceo svet vaš – jer rubin je srećna zvezda koja je nedostajala vašem nebu.


AVGUST: PERIDOT

Možda vam ovo ime ne zvuči poznato, ali periodot je kamen za one rođene u avgustu.  Još jedan dokaz veličanstvenosti prirode, boja ovog kamena varira od maslinasto zelene do tamno smeđe. Peridot donosi prosperitet, sreću, pomaže u otklanjanju negativnih misli. Nakit ukrašen peridotom, može biti neobičan poklon iznenađenja za sve avgustovce!

Da li ste čuli za spinel? To je još jedan kamen koji se vezuje za topli osmi mesec - avgust. I njega karakteriše mnoštvo boja – od ljubičasto crvene, narandžaste, roze, plave, žute, crvene sve do tamno smeđe. Podstiče opuštanje i mir, naročito posle perioda velikih problema i nevolja. Prema verovanju, spinel štiti osobe koje imaju čisto srce i iskrene namere. Da li se prepoznajte u ovim opisima? Ako je odgovor potvrdan – nabavite nakit da peridotom i osigurajte svoje dobre namere.

SEPTEMBAR: SAFIRI

Plavi kao jesenje nebo, safiri su, pored dijamanata i rubina, jedni od najtraženijih dragih kamenja. O njihovoj lepoti pisalo se, pevalo i slikalo. Ni kraljevske porodice širom sveta nisu ostale imune na sjaj safira koji je čest gost njihovih riznica. Šta simboliše safir? Najpre – iskrenost, vernost I lojalnost – zbog čega je ovaj kamen tradicionalno prisutan u Spenderella kolekcijama. Posebno je upečatljiv kada se nosi na vratu ili ušima – zbog efekta dostojanstvenosti koji intenzivno plava boja reflektuje. Čak je i princeza Dijana imala safir na svom vereničkom prstenju. Ako želite da se osećate smireno, čisto, mudro i odano – safir je vaš saveznik u tome.

OKTOBAR: OPAL

O kao oktobar, o kao opal! Još jedan divan kamen koji u sebi nosi čitavo bogatstvo osećaja. Zbog svoje savršeno blistave površine, opal je čest izbor juvelira, ali i kupaca. U prirodi se može naći u svim osnovnim bojama – što ga čini pravim malim remek delom prirode. Kao i njegovi prethodnici, opal unosi pozitivnu energiju i ima umirujući efekat na ljudsku dušu. Za sve rođene u oktobru mesecu - opal je vesnik nove nade!

Turmalin je drugi kamen-zaštitnik meseca oktobra. Veoma mali broj dragog kamenja može da se poredi sa rasponom boja koje poseduje Turmalin, od intezivno crvene do zelene i plave. Turmalin je moćan isceljitelj, uspostavlja balans i mir u nama i oko nas. Psihološki, turmalin pomaže da razumete sebe i druge, nosi vas duboko u vašu unutrašnjost, podstičući samopouzdanje i umanjujući strah. Otklanja svaki osećaj žrtve i privlači inspiraciju, saosećanje, toleranciju i napredak.

NOVEMBAR: TOPAZ

Za rođene u novembru veruje se da su energični! Možda zbog toga što je njihov kamen – jedinstveni topaz! Smatra se izvorom kreativnosti, te pomaže u izražavanju ideja I mudrosti. Stari Grci smatrali su da svako ko nosi nakit sa topazom postaje hrabriji, topliji i iskreniji. Mi mislimo da su Grci imali pravo. Sigurni smo da ćete poželeti da se ukrasite ovim kamenom, bilo da ste rođeni u novembru ili nekom drugom mesecu. Kod nas se topaz savršeno ukalapa sa belim i žutim zlatom kako bi u sinergiji preneli pozitivni duh na osobu koja ih nosi. I to nije sve! Ukoliko više volite kamenje žute boje, a rođeni ste u novembru – izaberite citrin. U pitanju je žuta verzija kvarca, popularni kamen Sunca koji otkriva radost u očima onog ko ga nosi. Uspostavlja energiju, unosi kreativnost, budi intuiciju. Uz nakit sa citrinom na korak ste do uspostavljanja harmonije i izobilja duha i tela.

DECEMBAR: TIRKIZ

Za najhladniji mesec u godini vezuje se kamen boje mora – tirkiz. Poznat kao simbol mudrosti I zaštite, tirkiz je jedan od najstarijih dragih kamenja u istoriji. Snaga I sreća su njegove supermoći! Tirkiz je divan, plavi kamen koji nas štiti od negatvine energije. Za rođene u decembru, tirkizni nakit je amajlija, onaj faktor x koji ih čini posebnim i drugačijim. Družoljubive i prijatne osobe će akcentovati ove osobine uz komade ukrašene topazom.

Još jedan plavi dragulj kruniše poslednji mesec u godini. U pitanju je – tanzanit. Ovaj plavo-ljubičasti kamen nastaje u Tanzaniji i nigde drugde na planeti. Besprekoran, elegantan, tanzanit se smatra vrednim duhovnim kamenom koji pomaže u meditaciji. Savršen poklon za ljude rođene u decembru – tanzanit podstiče kreativnost, iskrenost, mudrost I poštovanje.