Jesen je pravo vreme za venčanja i omiljeni period među srpskim mladencima. Tada se priroda i vreme najbolje slažu. Šarenilo lišća i drveća i umereno topli dani daju posebnu čar proslavi. Ono što je najlepše u ovom periodu godine su slike sa venčanja - prelivanje zelenila, zlatnih tonova prirode, beline venčanice i sjajnog zlatnog nakita.

23.09.2022.
Po starom srpskom običaju, jesen je vreme svadbi. Većina parova u Srbiji upravo ovih dana pred matičarom i crkvenim oltarom izgovara svoje „da“. Na ovaj dan mladenci sreću se sa brojnim običajima koji se, tradicionalno, poštuju kako bi doneli sreću budućim supružnicima. Jedan od običaja nalaže da bi mlada na dan venčanja trebalo da pogleda mladoženju kroz verenički prsten kako bi joj to doneleo njegovu večnu ljubav.No, običaji vezani za svadbu se ne završavaju se ovim. Rodbina i prijatelji takođe imaju svoje uloge u ovom činu. Mladoženjina majka najčešće poklanja mladi venčani nakit - pažljivo birajući minđuše, ogrlicu, narukvicu koje mogu biti napravljene od belog, roze ili žutog zlata. Naravno, mlada može sugerisati svojoj svekrvi šta joj se dopada i kakav nakit se najbolje slaže uz njen ukus. Može se dogoditi da ona ima potpuno drugačiji ukus od mlade i u tom slučaju - ne treba ništa prepustiti slučaju. U zlatari Spenderella u Beogradu drage svekrve mogu pronaći veliki izbor komada nakita koji će se savršeno uklopiti u najvažniji dan mlade.

Pored bogate jesenje tradicije, danas se mnogi mladenci opredeljuju za svadbu u ovom periodu iz praktičnih razloga. Jesen je vreme kad se završavaju letnji odmori, temperature su prijatne pa ne moramo brinuti da li će gostima biti prevruće. Jesen donosi i prelepe boje, pa dekoracija za venčanje i svadbena toaleta može da pokaže svoj pun potencijal. Priroda nam u jesen donosi mnogo poklona – pa se svadbeni stolovi  pretvaraju u prava mala remek dela. Pored priprema haljine i odela, frizure, šminke – nakit za venčanje zauzima posebno mesto kao glavna zvezda svake svadbene ceremonije. Nakit je saveznik mlade, on ističe njenu lepotu, podižu joj samopouzdanje i raspoloženje. Ukoliko je venčaninca dekoltirana onda je poželjno da mlada ukrasi svoj vrat prelepom ogrlicom od belog ili žutog zlata. Kada je reč o diskretnim haljinama bez detalja – tada se biraju i nešto upadljivji lančići. Gde su ogrlice – tu su i svadbene minđuše. One treba da prate ostatak nakita, da budu stilski i koloritno uklopljene, birane prema obliku frizure i šminci. Za one mlade koje žele da da izgledaju poput princeze iz svoje omiljene bajke – svedene teniske narukvice od zlata ili platine ukrašene dijamantima su pravi izbor. Narukvice su ponovo na vrhuncu popularnosti i savršeno se uklapaju u različite stilove venčanica.  Ukoliko ste gosti na svadbi – potrudite se da vaš nakit ne odvlači pažnju – jer su mlada i mladoženja glavni junaci ove ceremonije. Opredelite se za jedan efektan komad nakita koji će se uklapati uz vašu svečanu odeću i zaokružiti vaš izgled. Predlažemo vam da se opredelite za komade ukrašene dragim kamenjem (safirima, smaragdima, rubinima) koje možete nositi i u drugim prilikama, kada se venčanje završi. Vodite se parolom - ,,manje je više’’ i sigurni smo da nećete pogrešiti. U nastavku teksta predlažemo nekoliko komada nakita Spenderella zlatare koji će biti savršen podsetnik na jedan od najromantičnijih događaja u vašem životu.

  1. Invisible setting safirna burma

Neka ova burma bude ,,nešto plavo’’ za venčanje. Idealna je u kompletu sa vereničkim prstenom, samostalno - kao burma ili u kombinaciji tri ista prstena sa različitim dragim kamenjem ili bojom zlata. Jedinstvena invisible setting tehnologija ugradnje brilijanata čini da prelamanje svetlosti daje efekat jednog jedinsvetnog kamena značajno veće karataže. Predstavlja apsolutni trend ove sezone!


  1. Za ljubav vašeg života

Možda je baš ovo prsten kroz koji će mlada pogledati na dan svog venčanja kako bi osigurala sreću i ljubav. Ovo je prsten modernog dizajna sa brilijantima u kombinaciji belog i žutog zlata. Svedeno, efektno, jednostavno - sve što vam je potrebno da biste zablistali na dan venčanja.


  1. Safirne minđuše 

Ove minđuše savršeno se uklapaju uz safirne burmu i sa njom čine jedinstveni par. Plava boja simbolizuje vernost i čistotu pa se ovim nakitom želi postići upravo to. Neka safirne minđuše budu dodatna iskra sreće u vašim očima dok budete izgovarali ,,da’’ čoveku koga volite. Ove jeseni posetite zlataru Spenderella u Beogradu (Nušićeva 7a, pored Muzeja iluzija) i izaberite svoj komad nakita za jesenje venčanje. Dobro nam došli!