Nedavno se održala najveća aukcija na svetu. ,,Najbolji prijatelj svake devojke’’, dijamant, pronašao je svog novog vlasnika. Da li možete da pretpostavite koliko je koštao?

07.11.2019.

Dijamanti su bili i ostali simbol prestiža i čine se gotovo nedostižno, ali svaka od nas je, još od malena sanjala da retki kristal ponese na svom prstu ili oko vrata. Vremenom, odrastajući, shvatili smo da dijamanti nisu toliko dostupni ali sada u zlatari Spenderella postoje i oni koji se mogu nositi i svakodnevno. S druge strane postoje i oni izuzetni retki i skupi, dostupni samo aristokratiji, ali njihova lepota i sjaj uvek će ostati sfera našeg interesovanja, počev od dragulja, koje su zvezde nosile na MetGala humanitarnom balu, pa do onih koje pripadnici kraljevskih porodica nose u posebnim prilikama. Čini se da je lepota dijamanata nešto što nikome ne promiče i što okupira svačije interesovanje. 

Jednom godišnje, aukcijske kuće Kristis i Sotbis organizuju tradicionalnu prolećnu aukciju dragocenosti u Ženevi, na kojoj se, osim retkih dijamanata i kraljevskog nakita, izlažu i skupoceni umetnički predmeti, kao i vina sa neverovatnom vrednošću. Za sve one koji mogu sebi da priušte i ovu dozu luksuza, izlažu se i nude na prodaju veoma luksuzni komadi, koji u aukcijskom svetu doslovno znače prestiž. 

Osim neverovatno vrednih kraljevskih i aristokratskih komada nakita, aukcijska kuća Kristis svake godine predstavlja dijamant neverovatne vrednosti, koji pre same aukcije obično bude izložen u muzejima New York-a, ali i u drugim svetskim metropolama. Najniža aukcijska cena, koja je u proteklih 10 godina ponuđena za jedan dijamant, bila je 8.8 miliona dolara, 2011. godine. 

Ipak, dijamant koji je dosegao najveću aukcijsku cenu prodat je na Sotbisovoj aukciji u Hong Kongu 2017. godine. Reč je o dijamantu Pink Star, teškom 59,6 karata, koji je dostigao neverovatnu cenu od 71.3 miliona dolara. 

Reč je o dijamantu koji je u svom grubom stanju pronađen u Južnoj Africi i težio je 132,5 karata.
1999. godine De Brees pravi obradu dijamanta, seče ga i polira pune dve godine, kako bi dobio dragulj jasno ružičaste boje, težak 59,6 karata. Sada je dijamant ovalnog oblika i ugrađen je na prsten, koji je na pomenutoj aukciji kupio Chow Tai Fook, preduzetnik koji drži lanac prodavnica nakita. 

Pre ovog dijamanta najprodavaniji je bio Blue Moon of Josefine, plavi kamen koji je za 48 miliona dolara prodat na aukciji, takođe biznismenu iz Hong Konga.

Očekujemo sledeću ponudu kuća Sotbis i Kristits, za ženevsku aukciju, koja će se održati u aprilu 2020. godine, kako bismo ponovo videli neki komad nakita neprocenjive vrednosti!

  Vaša zlatara Spenderella.