Svake godine postavljamo sebi isto pitanje: koji je idealni poklon za 8. Mart? Vodite se svojim unutrašnjim glasom i idejom da je poklon tu da prenese svu dubinu vaših emocija: ljubav, pažnju i poštovanje. Uskoro obeležavamo međunarodni Dan žena – a na nama je da se potrudimo da svaku dragu ženu učinimo posebnom i vrednom. U tome će nam, naravno, pomoći najbolji prijatelj svake dame– nakit.

04.03.2021.
Jedan od najznačajnijih praznika, Međunarodni dan žena, obeležavamo svake godine u čast borbe za bolje i ravnopravnije društvo. Ovaj praznik je povod, inspiracija i motiv da našim dragim i hrabrim ženama pokažemo koliko ih cenimo i koliko oplemenuju i bogate naš život.

A, kako je nastao ovaj internacionalni praznik koji se danas slavi u mnogim kulturama sveta? Davne 1857. godine, 8. marta, u Nju Jorku, radnice fabrike tekstila skupile su se sa ciljem da se izbore za bolje uslove rada u tekstilnoj industriji. Iako je demonstracije ubrzo ugušila policija, hrabre žene nisu odustajale. Ubrzo su osnovale sindikat i nekoliko decenija kasnije došlo je do novih protesta. Jedan od najpoznatijih i najupečatljivijih desio se 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka zahtevajući bolje plate, kraće radno vreme i pravo glasa. Interesantno je da se prvi Dan žena, 1909. godine, nije održao 8. marta, već 28. februara. Već sledeće godine održana je prva Međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu, gde je odlučeno da se organizuje Međunarodni dan žena, koji se i dan danas obeležava 8. marta.

Biranjem poklona za 8. Mart vi zapravo birate način da izrazite svoju zahvalnost, pokažete poštovanje i razumevanje. Ima li boljeg načina da kažete sve to nego jednim komadom nakita? Zlato, srebro i dijamanti su vredni pokloni koji vremenom dobijaju novo značenje i emotivnu vrednost. Dobar komad nakita je onaj ,,glas'' koji će pričati najlepše priče o dami koja ga nosi. Ne zaboravite da nakit na simboličnom planu predstavlja sinonim za moć – a upravo je to ono za šta su se hrabe i uporne žene izborile na ovaj dan i ostavile u nasledstvo budućim generacijama neustrašivih dama.

Žene zlata vredne

Dragi muškarci, ovaj praznik je povod da svojim majkama, ženama, sestrama i devojkama pokažete koliko su voljene i važne. Istina, u našoj kulturi otvoreno iskazivanje emocija nije često i uobičajeno, pa neka vam poklon nakit pomogne da se ne štedite na emocijama. Stara izreka kaže da su dela glasnija od reči, a kupovina nakita priča najlepše bajke. U nastavku sledi nekoliko inspiracija i putokaza prilikom kupovina nakita za 8. Mart koje će vam pomoći da se snađete i napravite pravi izbor. Sa druge strane, drage dame – Dan žena - odlična je prilika da počastite sebe ili drugu žensku osobu prefinjenim komadom nakita. Ko vas poznaje bolje nego vi sami? Ugodite sebi kupovinom poklona i pokažite svetu da ste samosvesna, neustrašiva i samopouzdana žena koja zna da zaslužuje samo najbolje.

Ogrlice, ogrlice prave su lepotice

Kada su u pitanju važni događaji, kao što je i Međunarodni dan žena, kupovinom zlatne ogrlice pokazujemo da osoba kojoj je poklon namenjen zaslužuje najbolje stvari – kao što je i ona sama. Pravilno izabrana ogrlica je poklon koji će trajati večno – naš saveznik u različitim životnim fazama, prilikama i situacijama. Kod nas ćete pronaći veliki izbor zlatnih i srebrnih ogrlica – sa privescima i dragim kamenjem – od luksuznih dijamantskih tijara za specijalne prilike do opuštenijih verzija koje se uklapaju u svakodnevne outfite. Jedan pogled na ogrlicu dovoljan je da naše dame podseti da mogu ostvarititi sve što smo zamislili. Baš kao i naše slavne prethodnice, borbene heroine koje se nisu uklapale u nametnuta pravila i društvene okvire.

Minđuša nikad dosta


Iako će se svaka žena pohvaliti velikom kolekcijom minđuša – uvek je vreme za jedan novi par. Zlatne, viseće ili decentne – minđuše u različitim oblicima, veličinama i bojama su onaj komad aksesoara koji poseduje snagu da nam popravi raspoloženje i dan. Ukoliko želite da odete korak dalje i impresionirate svoju damu – uparite minđuše sa adekvatnom ogrlicom – i bacite je na kolena. Neka ovaj 8. Mart pamti do kraja svog života uz trajnu uspomenu i neprolaznu vrednost u formi nakita. Privesci i narukvice Idealan poklon birate pre svega prema onome što vaša partnerka, majka ili ćerka, baka ili sestra voli. Ako su glavni ukras na njenom telu narukvice, svakako da ćete opredeliti za jedan takav komad. Međutim, postoje i verovanja da svaki horoskopski znak voli određeni komad nakita, pa tako preporučujemo onima koji veruju, da istraže koji je to nakit idealan za pokloniti kom horoskopskom znaku.

Ukoliko vaše drage dame preferiraju zlatne priveske koje krase njihov vrat, uvek možete birati elegantan lanac sa adekvatnim priveskom - amajlijom. Na raspolaganju su vam privesci u vidu inicijala, deteline sa 4 lista za sreću, krstići i medaljoni za držanje slika najmilijih. I još mnogo toga!

Dame, hvala vam za sve

Iako živimo u vremenima kada je položaj žene bolji nego ranije, ostalo nam je još mnogo toga kako bi izgradili sigurnije i ravnopravnije društvo za sve. Svaki dan je povod da slavimo žensku hrabrost, lepotu, požrtvovanje i kreativnost. Želimo da se uz naše zlatne rukotvorine sve majke, bake, tetke, komšinice, na ovaj praznik – osete jednake u svim svojim različitostima. Posetite nas u Nusicevoj 7a, na Terazijama i uverite se u najbolji i najlepši izbor poklona za drage dame. Vaša zlatara Spenderella.